VIJESTI

ZORAN ŽUŽA ZA AVAZ: Ako dobijem presudu, OHR ostaje bez imuniteta!

O postupku pred američkim pravosuđem

Autor:A. Du.

31.8.2016

Zoran Žuža, poznati novinar i aktuelni šef Odjela za informiranje Parlamentarne skupštine BiH, potvrdio je jučer za "Avaz" da je američki Apelacioni sud u Vašingtonu prihvatio njegov zahtjev za vođenje žalbenog postupka zbog povrede osnovnih ljudskih prava u BiH.

Žuža je tužio Ured visokog predstavnika (OHR) zbog toga što ga je 2004. kao službenika u Uredu predsjednika Skupštine RS, kako tvrdi, neosnovano smijenio.

Njemu je tada stavljano na teret da je pomogao optuženima za ratne zločine, a što on do danas kategorično negira.

- Ja sam sada ovom tužbom koja je prihvaćena, praktično doveo u pitanje imunitet OHR-a. Meni su na drastičan način kršena ljudska prava. Nigdje na svijetu nema da ostaneš bez posla, a da nemaš načina da dokažeš nevinost - kaže Žuža.

Žužu je 2014. aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) rehabilitirao, ali on tvrdi da tu odluku nikada nije napismeno dobio. 

- Toliko o OHR-u i njihovim odlukama da se sudske presude moraju poštovati. Ako se u ovom postupku presudi u moju korist, onda ću ići s tužbom za meritum i dokazati ne samo kršenje ljudskih prava nego i klevetu, a OHR će ostati bez imuniteta - kazao nam je Žuža.

Jučer smo o ovom pitanju pokušali dobiti stav i iz OHR-a, ali do zaključenja izdanja "Avaza", zbog zauzetosti u vezi sa sjednicom PIC-a, nismo dobili njihov stav.