VIJESTI

STATISTIKE Do jula ostvareno više od milion noćenja

BiH bilježi turistički procvat i rast broja gostiju

M. HODŽIĆ

31.8.2016

Da naša zemlja bilježi turistički procvat i da je šarolika struktura gostiju koji dolaze obići sve naše prirodne ljepote, pokazuju i posljednji podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima je našu državu u prvih pola godine posjetio 505.991 turista, što predstavlja rast za osam posto u odnosu na isti period lani. Ovi turisti ostvarili su 1.016.778 noćenja, što je za 6,9 posto više. 

Realna slika

Prema podacima Agencije, samo u junu BiH je posjetilo 104.555 turista, koji su ostvarili ukupno 206.990 noćenja.

broj-nocenja

Podaci Agencije za statistiku BiH o broju noćenja turista

No, Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK, navodi da ovi podaci nisu realna slika i da je broj turista koji su u ovoj godini posjetili našu zemlju višestruko veći.

- To nije ni blizu prava slika stanja u turizmu, jer toliko gostiju, primjera radi, bude samo u Neumu. To je ono što se prijavi i statistika tako objavi, a realni podaci višestruko su veći. Ipak, raduje činjenica broj turista raste i da se oni sve više prijavljuju, što znači da se polako uvodi red u tu oblast - naglasio je Krešić.

Dužina boravka 

Podaci Agencije pokazuju da su u prvih šest mjeseci ove godine najviše noćenja ostvarili turisti iz susjedne Hrvatske - 14,5 posto, potom gosti iz Turske 11,1 posto, Srbije 10,9 posto, Italije 6,3 posto te Slovenije 6,1 posto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 51,1 posto noćenja.

andrija-kresic22

Krešić: Uvodi se red

Turisti iz Južnoafričke Republike najbolji su gosti kada je u pitanju dužina boravka s prosječnim zadržavanjem od 5,6 noći, zatim slijede Irska sa 3,7 noći, Kuvajt sa 3,1 noći i Malta s tri noći.

Zadovoljni sezonom u HNK

Krešić je izrazio zadovoljstvo ljetnom turističkom sezonom u HNK, ističući da je ona na nivou prošlogodišnje. Najposjećenije destinacije bile su, kao i ranijih godina, Neum, Mostar i Međugorje, ali zabilježena je i dobra posjeta ostalim sredinama. 

- Ove sezone zabilježen je porast broja turista iz Poljske, naročito kada je u pitanju Međugorje, dok su, s druge strane, zakazali Italijani - istakao je Krešić.