VIJESTI

Auto-put Banja Luka - Doboj nosit će naziv "9. januar"!

Vlada manjeg entiteta donijela odluku

(D. K.)

31.8.2016

Auto-put Banja Luka - Prnjavor - Doboj, u dužini od 72 kilometra, dobio je ime. Vlada RS, u saglasnosti sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i institucijama iz oblasti saobraćaja, odlučila je da ova vrlo važna saobraćajnica za manji bh. entitet dobije naziv - "9. januar".

Ova odluka bit će ozvaničena u narednih nekoliko dana. Nakon toga će prijedlog Vlade RS otići prema JP "Auto-putevi RS", koji će biti zaduženi da izrade table sa natpisom "9. januar" i postave ih na nekoliko lokacija duž pomenutog puta, pišu Novosti.rs.

Inače, građevinski radovi na dionici Prnjavor - Doboj, koja čini polovinu budućeg auto-puta, završeni su i trenutno su u fazi tehničkog prijema i pribavljanja upotrebne dozvole.

- Ova dionica auto-puta bit će puštena u saobraćaj 11. septembra i, tačno je, planiramo da novoizgrađenom auto-putu damo naziv "9. januar" - potvrdio je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Na otvaranju završene dionice, 11. septembra, očekuje se dolazak i premijera Srbije Aleksandra Vučića, potvrđeno je iz resornog ministarstva.

Ukupna vrijednost investicije auto-puta Banja Luka - Doboj iznosi oko 340 miliona eura, a novac je osiguran putem kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Dionica Doboj - Prnjavor duga je 36,6 kilometara. U poodmakloj fazi izgradnje je i druga dionica, od Prnjavora do Banje Luke. Kompletan auto-put trebalo bi da bude završen iduće godine i povezan sa auto-putem Banja Luka - Bosanska Gradiška, čime će RS dobiti mrežu auto-puteva.

Radove na obje dionice izvodi konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja.

Duško Topić, direktor "Auto-puteva RS", izjavio je da su kiše i klizišta malo usporili dinamiku izgradnje, ali da se, ipak, svi radovi privode kraju.

- Ponosni smo što već skoro dvije godine u RS imamo gradilište dugo 72 kilometra. Sve veće kompanije iz RS rade na auto-putu Banja Luka - Doboj. Gotovo hiljadu radnika zaposleno je na ovoj dionici, što je veliki uspjeh za RS - dodao je Topić.