VIJESTI

Zvizdić: Stav PIC-a pozitivan, ali nedovoljan iskorak ka zaštiti ustavno-pravnog poretka BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Redakcija

31.8.2016

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je reakciju povodom posljednjeg stava Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) za najavljeni referendum o Danu RS.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

- Stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, odnosno jasno prepoznavanje suštine i uzroka problema kao i precizno definisanje antidejtonskog i antiustavnog karaktera najavljenog referenduma u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, predstavlja pozitivan, ali još uvijek nedovoljan iskorak u cilju zaštite ustavno-pravnog poretka BiH i poštivanja odluke Ustavnog suda BiH. Umjesto da se okrenemo evropskoj i NATO budućnosti BiH , ekonomskom razvoju i poboljšanju standarda  za sve građane Bosne i Hercegovine, pojedinci i političke snage u bosanskohercegovačkom entitetu RS u fokus predizborne kampanje stavljaju referendum i širenje straha od nepostojeće opasnosti od „drugog i drugačijeg“, zamagljujući  pri tome, nepovoljnu ekonomsku situaciju i izbjegavajući očekivanu obavezu  da građanima entiteta RS-a predoče vizije, planove i projekte koji će voditi ka boljoj socio-ekonomskoj situaciji  i  novom zapošljavanju.

Nažalost, svjedoci smo da je referendum u potpunosti suspendovao ključne teme bitne za lokalne zajednice,  čime je postao važniji od životnih pitanja poput izgradnje infrastrukture, puteva, vodovoda, škola,  zdravstvenih, sportskih i objekata kulture. Uz  to, najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir što je dovelo  do povećanja tenzija i ugrožavanja  mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH. 

Dakle, mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvoja Bosne i Hercegovine i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti  prioritet stoji  državnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Upravo je to  suština  stava PIC-a.  
Zbog toga je važno da razum i logika zamjene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da  konačno ekonomske teme počnu  dominirati nad povicima o hegemoniziranju baziranom na iracionalnim strahovima. Jer, ko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo ko u BiH treba bilo koga plašiti, u velikoj je  zabludi i očito da nije ništa naučio iz bliže prošlosti. 

Zato pozivam na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH , na prihvatanje stava PIC-a o neophodnosti neodržavanja referenduma koji je, kako je to konstatovano u zajedničkoj izjavi, destabilizirajući za BiH, kao i na konačnu reakciju OHR-a koji ima dejtonsku obavezu da aktivno radi na zaštiti Ustava i očuvanju mira  u Bosni i Hercegovini - naveo je Zvizdić.