VIJESTI

Oglasio se Čavka: Dobrovoljno sam dao izjavu i predao telefon Tužilaštvu BiH (VIDEO)

SIPA jutros pretresla prostorije državnog tužioca

Autor:B. C.

31.8.2016

Državni tužilac Oleg Čavka u izjavi za "Avaz" kazao je da je tokom prošle i ove godine vođena istraga u predmetu "Marka" i na zahtjev hrvatskog USKOK-a izvršen je pretres stambenog objekta Anesa Kurbegovića pod sumnjom da se u stanu krije jedan bjegunac.

Taj pretres, prema riječima Čavke, rezultirao je oduzimanjem nekoliko kreditnih kartica i telefona.

- Nakon toga nastavljen je rad na predmetu i u junu sam pripremao optužnicu i iz tih razloga sam nosio spis kući i telefon koji se nalazio u spisu. Putem aplikacije na iPhonu 3  "Find my phone" putem interneta Kurbegović je dobio informaciju da se njegov telefon nalazi na području Breze. Par dana nakon toga je podignuta je optužnica protiv Sulejmana Beriše i više drugih osoba, policajaca iz MUP-a RS. Jutros kad sam došao na posao tužilac Mihajlović mi je saopćio da trebam dati izjavu i očitovati se na njegovu prijavu - pojasnio je za Avaz tužilac Čavka.

Nakon davanja izjave, kako kaže, pripadnici SIPA-e su preuzeli cijeli spis na analizu.

- Oni su ujedno i fotodokumentovali da se telefon uredno nalazi složen sa ostalim dokazima u spisu. To je ono što je istina, a sve ono drugo što je pisalo je zlonamjerno i dolazi iz istih kriminalnih krugova u BiH o čemu se nemam posebno šta očitovati. Logično je pretpostaviti o kojim kriminalnim krugovima ja mogu smetati. Međutim obzirom da je zatečeno stanje bilo potpuno uredno nisu uspjeli ni ovaj put - kaže Čavka. 

Poslušajte i izjavu koju je dao za TV Alfa.