VIJESTI

Jukić: Institucija ombudsmena mora imati finansijsku neovisnost

Na sjednici Doma naroda nije podržan Zakon o ombudsmenu za ljudska prava BiH

Fena

31.8.2016

Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nives Jukić kazala je danas novinarima da, bez obzira što predloženi Zakon o ombudsmenu za ljudska prava BiH na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) nije podržan, i dalje postoji obaveza BiH da uspostavi tijelo Nacionalnog preventivnog mehanizma za zaštitu od torture te da institucija ombudsmana mora imati finansijsku neovisnost.

- Mi to u ovom trenutku nemamo i to se treba ispuniti u budućnosti - podvukla je Jukić, dodajući da trenutno zakonsko stanje u BiH to ne omogućava.

Međutim, kako je rekla, institucija ombudsmana, u skladu sa odredbama postojećeg Zakona o ombudsmanu BiH, i dalje može raditi i funkcionirati, s tim što će ovo sada biti amandmanska faza i da će se ići na izmjene postojećeg zakona o ombudsmenu.

Istakla je da su postojali rokovi za uspostavljanje tijela Nacionalnog preventivnog mehanizma za zaštitu od torture i finansijske neovisnosti institucije omdudsmana te da su davno trebali biti ispoštovani.