VIJESTI

Dom naroda Parlamenta BiH: Usvojen Prijedlog zakona, oštrije sankcije za nesavjesne vozače

Na sjednici u Sarajevu

Autor:S.D.

31.8.2016

15.20 Delegati u Domu naroda odbili su Prijedlog zakona o ombudsmenu za ljudska prava, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a za koji je Ustavnopravna komisija ovog doma dala negativno mišljenje.

Usvojena je odluka kojom su Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma Parlamentarne skupštine BiH produžili do kraja godine rok za pripremu i upućivanje u parlamenatarnu proceduru prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Dom naroda usvojio je više izvještaja koji su bili na dnevnom redu današnje sjednice, među kojima i o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2015. godinu te Agencije za  zaštitu ličnih podataka u BiH za prošlu godinu.

Usvojen je i godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za 2015. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U raspravi je ocijenjeno da je stanje u ovoj oblasti u BiH vrlo ozbiljno i da je potrebno načiniti napore kako bi se ono popravilo budući da se radi o perspektivnoj privrednoj grani. 

Izraženi su i zahtjevi za davanje olakšica poljoprivrednim proizvođačima i povećanje podsticaja te održavanje tematske parlamentarne rasprave o stanju u poljoprivredi.

Delegat Dragutin Rodić(DNS) istakao je da je poljoprivreda u nadležnosti entiteta i da je prilikom izrade ovakvih dokumenata potrebno izvršiti konsultacije sa entitetskim ministarstvima kako bi odražavao stvarno stanje u njima.

U raspravi o izvještaju o trošenju budžetske rezerve u prošloj godini delegati Kluba srpskog naroda  Sredoje Nović(SNSD) i Nebojša Radmanović(SNSD) izrazili su neslaganje sa načinom na koji su ova sredstva utrošena, ističući da su trošena po nacionalnoj i stranačkoj liniji.

Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda,kazao je da je potrebno urediti način trošenja budžetske rezerve i da će on ostati suzdržan kod glasanja o izvještaju, jer je s njim od ukupno 6,7 miliona KM koliko iznosi rezerva, obuhvaćen samo dio koji se odnosi na utrošak, ali da se mora uzeti u obzir i to da je ta praksa uvedena ranije. Ognjen Tadić, zamjenik predsjedvaajućeg Doma naroda, založio se za ukidanje ove stavke u budžetu naredne godine. On je predložio i zaključak da Dom naroda svim nadležnim institucijam uputi urgenciju, da ovom Domu do 15. Novembra dostave prijedlog budžeta za 2017. Godinu,kako ne bi došlo do kašnjenja pri njegovom usvajanju.

Dom naroda podržao je prijedlog Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije i imenovao Hasima Šabotića za direktora Agencije te Dragana Slipca i Dragana Anđelića za njegove zamjenike.

Na prijedlog privremene komisije Parlamentarne skupštine BiH Vojo Višekruna imenovan je za predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Sjednica Doma naroda okončana je davanjem saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma koje je zaključila BiH.dom naroda zavrsena sjendica

13:16 Dom naroda usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. 

Kao razloge za izmjene i dopune ovog zakona iz Vijeća ministara naveli su potrebu prevazilaženja uočenih nedostataka u sprovođenju postojećeg zakona, te preciznijeg definiranja važećih zakonskih odredaba. Predloženim izmjenama i dopunama, za određene prekršaje propisuju se oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon. 

Delegati su usvojili  u prvom čitanju i  Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH. 

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti državljani BiH i druga fizička lica sa boravištem u BiH, fizička lica na teritoriji BiH pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražioci azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi, te lica čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti. 

U prvom čitanju nije usvojen prijedlog Vijeća ministara BiH o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, s ciljem njegovog usklađivanja sa stvarnim potrebama i praksom, s obzirom da je ovaj zakon usvojen 2005. godine. 

Dom naroda  usvojio je u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. 

Delegati su u prvom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije po skraćenom postupku i Prijedlog zakona  o ombudsmenima za ljudska prava BiH u prvom čitanju odbijen je zbog toga što je dobio negativno mišljenej nadležne komiisje.

Dom naroda je produžio rok na 30 dana za dostavu mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Odbijen je Prijedlog Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Usvojen je i izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta  Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu i obaveznom odmoru mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje cestovnog prijevoza.

Dom naroda BiH prihvatio je identičan tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije.

12:27 U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na dnevnom redu sjednice su Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Dom naroda razmatrat će u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. 

Pred delegatima će se u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije po skraćenom postupku i Prijedlog zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH. 

Na dnevnom redu je i izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH u 2015. godini, materijal Agencije za zaštitu ličnih podataka i više godišnjih izvještaja o radu institucija BiH. 

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji je Vijeće ministara BiH uputilo u proceduru po hitnom postupku skinut je s prvobitno najavljenog dnevnog reda današnje sjendice.

Izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je povećanje akcize za pogonsko gorivo u iznosu od 15 feninga. Iz sredstava prikupljenih na taj način bila bi finansirana ubrzana izgradnja putne infrastrukture u BiH. 
 
Prema prijedlogu izmjena, 10 feninga ide za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju magistralnih brzih puteva.
 
Predstavnički dom na jučerašnjoj sjednici dao je Komisiji za finansije i budžet novi rok za dostavu mišljenja Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o ovom zakonu s čime je prolongirano njegovo razmatranje.