VIJESTI

U četvrtak sastanak Vučića i Nikolića sa srpskim predstavnicima u BiH

Nakon što je u Sarajevu održana sjednica PIC-a

Redakcija

30.8.2016

22:30 Završen je sastanak državnog vrha Srbije zbog referenduma u RS na kojem je donesena odluka o organizovanju sastanka u četvrtak između srbijanskog premijera Vučića i predsjednika Nikolića sa srpskim predstavnicima u BiH.

Na večerašnjem sastanku veoma detaljno analizirana je situacija koja se tiče sigurnosti i regionalne stabilnosti.

Također, dogovaraju se i preduzete su mjere na zaštiti naših nacionalnih interesa, prenose srbijanski mediji.

19:00 Vijeće za implementaciju mira (PIC) pozvalo je danas u zaključku, od kojeg se ogradila Rusija, RS da ne održi referendum, uz ocjenu da je on destibilizirajući i da podiže političke tenzije. Nakon ovakve odluke PIC-a, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je premijera Aleksandra Vučića na hitan sastanak, javili su srbijanski mediji.

U sjedištu OHR-a u Sarajevu završena je sjednica PIC-a o najavljenom referendumu o Danu RS. U izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a o referendumu piše da je Ustavom BiH nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

Sjednicu je prvi napustio ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, koji je rekao da je njegova zemlja izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave.

- Nismo podržali tekst zajedničke izjave, jer se u njemu samo prijeti i osuđuje. Smatram da se do rješenja problema koji postoji može doći, prije svega, dijalogom - kazao je Ivancov, nakon sjednice PIC-a.

On smatra da bi Ustavni sud trebalo da bude malo pažljiviji u provođenju Zakona i prema aktuelnoj situaciji u BiH.

- Neću ja pričati precizno o tom tekstu i sami ćete vidjeti. Kad se tekst pojavi, spreman sam da dajem dodatne komentare - kazao je Ivancov i dodao da na sastanku, koji je održan iza zatvorenih vrata, nije čuo ništa o korištenju "bonskih ovlaštenja".