VIJESTI

KOLDŽO U Novom Sarajevu nema makadama, svi studenti imaju stipendiju

RAZGOVOR Kandidat koalicije SDA - SBB za načelnika

A. ČENGIĆ

30.8.2016

Nedžad Koldžo, kandidat koalicije SDA - SBB na predstojećim lokalnim izborima za načelnika općine Novo Sarajevo, u razgovoru za "Avaz" kazao je, između ostalog, da su svi putevi u općini na čijem je čelu već osam godina asfaltirani.

Ističući da u Novom Sarajevu nema makadama, Koldžo navodi da je njegova administracija mnogo uradila na unapređenju saobraćaja, jer se radi o tranzitnoj općini, kroz koju dnevno prođe 100.000 automobila. Upravo su projekti Općine rezultirali činjenicom da uopće nema velikih gužvi.

Projekti građana

- Uz nastavak redovnog i kvalitetnog održavanja cesta, naš najznačajniji projekt u vezi s tim je izgradnja Južne longitudinale. Konstantno radimo na izgradnji novih parking mjesta, ali imamo problem jer je općina dosta gusto naseljena, pa je teško naći slobodan prostor. Dosta pažnje posvetili smo i unapređenju i izgradnji zelenih površina. Tu smo lideri. Prvi smo počeli uvoditi evropske standarde što se tiče opremanja dječijih igrališta. U proteklih godinu izgradili smo ih pet, a u toku je izgradnja nova četiri - kazao je Koldžo i dodao da sve rade u skladu s projektima iz strategije u koju su projekte uvrstili građani.  

S ponosom ističe da u novosarajevskoj općini nama klizišta, kao ni opasnosti od njih i da su svu sanaciju posljednjih godina sami finansirali. Kao produkt tih radova navodi činjenicu da posljednjih godina kada je BiH nekoliko puta zadesilo strašno nevrijeme, na području općine nije pokrenuto nijedno klizište.

- Dosta vremena i pažnje posvećujemo studentima. Svake godine dodijelimo oko 500 stipendija. Jedina smo općina koja nema limitiran iznos sredstava, svi koji ispune uvjete, dobiju stipendiju. Također, prema sredstvima koja dajemo za pomoć penzionerima spadamo u sami vrh. Ponosni smo na činjenicu da smo prvi uspostavili funkcionalni Centar za zdravo starije, pa su nas potom druge općine počele pratiti - rekao je Koldžo i dodao da će sve ove aktivnosti nastaviti i u narednom mandatu.

Od projekata koje planiraju realizirati u narednom periodu Koldžo navodi da je među prioritetima izgradnja ambulante na Hrasnom Brdu i Mjesne zajednice Hrasno Brdo.

Podzemna garaža

- Također, planiramo izgradnju zatvorenog bazena kod OŠ "Vladimir Nazor“. Gradit ćemo i podzemnu garažu u MZ Željeznička. Naredne četiri godini planiramo napraviti sedam kružnih tokova, tri na trasi Južne longitudinale, po jedan na Pofalićima i kod „Energoinvesta“, a uskoro počinje izgradnja kružnog toka na Trgu heroja - rekao je načelnik.

Realizirani projekti

5 dječijih igrališta izgrađeno

8 mini fitnes-parkova

78 niša za kontejnere

330 korpi za otpatke

200 novih stabala zasađeno na urbanim površinama

38 oglasnih ploča postavljeno

78 rampi za invalidne osobe