VIJESTI

Iako je isplata ove naknade ukinuta: Ko traži vraćanje "bijelog hljeba"?

PROCEDURE Ustavnopravnoj komisiji Parlamenta BiH stigla urgencija

S. DEGIRMENDŽIĆ

30.8.2016

Vijeće ministara BiH urgencijom je zatražilo od Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH nastavak procedure donošenja izmjena i dopuna Prijedloga zakona o plaćama i naknadama BiH, kojima bi, između ostalog, zvaničnicima u institucijama BiH bilo vraćeno isplaćivanje „bijelog hljeba“ nakon prestanka mandata, i to u trajanju od šest mjeseci.

Ukinuto pravo

O urgenciji je jučer raspravljala i Ustavnopravna komisija ovog doma. Uprkos tome što je na prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a u Predstavničkom domu, Parlamentarna skupština BiH ukinula ovu privilegiju za državne zvaničnike, jučerašnja komisijska rasprava pokazala je da su podijeljena mišljenja o tome treba li zakon Vijeća ministara koji podrazumijeva vraćanje ove privilegije ostati u proceduri.

damir-arnaut-88

Arnaut: Smatra da nema potrebe za novim izmjenama

Kako je pojasnio predsjedavajući Komisije Damir Arnaut, nisu se stekli uvjeti za postupanje po ovoj urgenciji, naročito stoga što Vijeće ministara BiH nije postupilo po zaključcima Komisije od prije nekoliko mjeseci, a kojima je traženo da se isprave određeni uočeni nedostaci, kao i zbog činjenice da je već donesen zakon kojim je „bijeli hljeb“ ukinut.

Optužbe Novakovića

Zbog Arnautovog pojašnjenja da zbog nepostupanja po zahtjevima Komisije, poslovnik čak propisuje i obustavu procedure za ovaj zakon, član Komisije Momčilo Novaković (NDP) optužio ga je da „šikanira druge članove Komisije i da im nameće svoj stav“.

Na to mu je Arnaut odgovorio da svi članovi Komisije imaju pravo da iznesu svoje mišljenje, ali da će se on boriti svim zakonski dozvoljenim sredstvima da isplata „bijelog hljeba“ ne bude vraćena.

Džaferović protiv privilegija

Slično mišljenje izrazio je i član Komisije Šefik Džaferović (SDA), koji je rekao da nema ništa protiv toga da procedura za prijedlog Vijeća ministara BiH bude nastavljena, ali da ni on neće podržati vraćanje „bijelog hljeba“. Za daljnje postupanje Komisija će tražiti mišljenje od Kolegija Doma.