VIJESTI

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH zatražila informaciju o transkriptima

Jedanaest članova komisije podržalo zaključke

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

30.8.2016

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužila je Ministarstvo sigurnosti BiH da Kolegiji oba doma Parlamentarne skupštine BiH dostave informaciju vezano za posljednja dešavanja, a s kojima je javnost upoznata, a tiču se pojave transkripta presretnutih razgovora koja ozbiljno inkriminišu rad i postupanje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

S drugim usvojenim zaključkom koji je kao i prvi od 12 članova komisije podržalo njih 11, a protiv je bila samo Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu, predloženo je da Kolegij Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH po dobivanju tražene informacije zavisno od sadržaja i u skladu s nadležnostima odrede komisiju koja je nadležna za razmatranje ove informacije.

Kako je podsjetio Sifet Podžić, predsjedavajući Komsije, zahtjev za održavanje današnje sjednice još 12. avgusta podnio je Borislav Bojić, u svojstvu prvog zamjenika predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, a koja je zbog godišnjih odmora održana tek danas.

Bojić je istakao da da je neophodno utvrditi da li su podaci i sadržaj u kojem se spominje tužilac Salihović prikupljeni legalno ili nelegalno te da nadležne institucije utvrde odgovornost. Istakao je i da bez obzira na koji način se došlo do objavljenih informacija, bez obzira na to što je on kako je kazao legalist i podržava njihovo zakonito prikupljanje, smatra da parlamentarci u ovim slučajevima moraju reagirati.

- Ja se nadam da će država pokazati svoju snagu i da ćemo dobiti ovu informaciju. Prije svega neka to dobije Kolegijum oba doma PSBiH, a ako još neka komisija treba razmatrati ovo nije problem, ako pak ova Komisija koja je danas zasjedala bude nadležna, nije problem da to radi ova Komisija.

- Ako se utvrdi nešto drugo onda ćemo ići prema Parlamentu da se formira parlamentarmna istražna komisija koja će pozvati sve aktere u ovom slučaju i provesti potpunu parlamentarnu istragu i ja mislim da su stekli uslovi da konačno barem jednu parlamentarnu istragu provedemo kako valja u ovoj PSBiH jer je to praksa u svim demokratskim zemljama - kazao je Bojić.

Dušanka Majkić (SNSD) ocijenila je da današnja rasprava nije u nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost te  smatra da SDS od ove komisije, namećući priču o ovom razgovoru koja je bila tema u javnosti, pokušava da napravi svoj "izborni štab".

- Ako i postoji takav transkript, to nije nadležnost ove komisije. Pitam kako se došlo do snimka, Ministarstvo bezbjednosti uložilo je ogromna sredstva za opremu za prisluškivanje. Ko je snimao? Ovo je zatvoreni krug SDS-a koji čine Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Parlament i Ministarstvo bezbjednosti BiH - istakla je Majkić.

Fahrudin Radončić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Komisije kazao je da je veoma važno da se Komisija drži svojih kompetencija.

- Koliko ja znam SIPA koja je eventualno snimala taj razgovor je pod krovom Ministarstva sigurnosti. Ovdje za mene nije bitan sadržaj, nego samo jedna jedina stvar, koja je kompetencija ove komisije – da li je SIPA radila po zakonu - kazao je Radončić.

Radončić je izrazio i žaljenje što sjednici Komisije nije prisustvovao direktor SIPA-e, koji je u jednoj rečenici mogao razjasniti situaciju u vezi transkripta.

- Ja taj i taj, direktor te i te institucije garantiram da sam na osnovu sudskog naloga uradio taj i taj posao. I, tačka. Ova komisija više nema ništa s tim. Mi nemamo pravo da uđemo u posao Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. U tom razgovoru ako je snimljen zakonito i ako postoji nešto što se zove inkriminacija, to je opet nadležnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ureda disciplinskog tužioca. Ja bih to tako poredao i ne bih dužio - kazao je Radončić.

Ognjen Tadić (SDS) rekao je da je, prema dosadašnjim informacijama, snimanje razgovora vršeno u skladu sa zakonom i po sudskom nalogu i da svoje mišljenje treba dati i Mektić.

- Naše je da utvrdimo da li je sadržaj tačan ili nije, odnosno da li se manipuliše radom Tužilaštva - rekao je Tadić.