BIH

Andrej Plenković za "Avaz": Dodik destabilizira BiH baš kada EU očekuje napredak

Intervju s šefom HDZ-a i kandidatom za premijera Hrvatske

Merzina HODŽIĆ

30.8.2016

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Hrvatske i potpredsjednik Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove, ujedno i kandidat za budućeg premijera Hrvatske, u intervjuu za „Avaz“ kaže da će HDZ-ovoj vladi evropska budućnost BiH i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda biti vanjskopolitički prioritet. 

Plenković, koji je za vikend boravio u Mostaru, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, naglasio je da je to, prije svega, moralna obaveza Hrvatske kao države te da će HDZ na tome svim snagama ustrajno raditi kao i do sada.

Proteklih dana imali smo priliku čuti šta o BiH i njenim građanima misli bivši hrvatski premijer Zoran Milanović. Koliko takve neprimjerene izjave štete odnosima između BiH i Hrvatske? Kako biste ocijenili te i općenito odnose u regionu?

- Bivši SDP-ov predsjednik Vlade koristi uvredljive kvalifikacije koje nisu dostojne ozbiljne politike i nekoga tko ponovno želi biti predsjednik Vlade. Takvim izjavama Milanović čini štetu odnosima Hrvatske s BiH i zemljama u susjedstvu. HDZ-ova vlada koju ću predvoditi odnosit će se prema BiH i svim njezinim građanima s poštovanjem i biti najjači saveznik u nastavku europskog puta te osiguranju ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. 

Kako gledate na aktuelna zbivanja u BiH i možete li iznijeti svoj stav o najavi referenduma u manjem bh. entitetu?

- Referendum o obilježavanju dana Republike Srpske prijetnja je cjelovitosti i suverenosti BiH, čemu se najoštrije protivim. Vodstvo RS nepoštivanjem odluke Ustavnog suda BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma šalje poruku destabilizacije u okolnostima kada EU, ali i međunarodni kreditori očekuju vidljiv napredak od BiH u realizaciji Reformske agende. 

Pozivam sve aktere u BiH da rade na smirivanju tenzija i u prvi plan stave interes stabilnosti zemlje te ostvarivanja daljnjeg napretka prema članstvu u EU. Hrvatska će pomno pratiti daljnji razvoj ove situacije i štititi prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, kao i teritorijalnu cjelovitost i funkcionalnost BiH.

Kompletan intervju s predsjednikom HDZ-a Hrvatske pročitajte u današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza".