VIJESTI

ARNAUT O NAJAVLJENOM REFERENDUMU: Najbitnije da međunarodna zajednica pokaže odlučnost

Državni poslanik SBB-a gostovao u Dnevniku TV 1

S. D.

29.8.2016

Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu BiH, gostujući u Devniku TV1 kazao je da SBB najavljeni referendum u Republici Srpskoj  posmatra s institucionalnog nivoa, te da nema rasprave o odlukama Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obavezujuće.

Podsjećajući da je među apelacijama protiv odluke o održavanju referenduma i ona dijela delegata u Domu naroda BiH, među kojima je i lider SBB-a, Fahrudin Radončić, Arnaut je najavio da će istovjetnu apelaciju danas Ustavnom sudu BiH uputiti  najmanje jedna četvrtina poslanika Predstavničkog doma.

Ocijenio je da da bi eventualno novo otkazivanje današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) bilo neozbiljno i da bi odaslalo lošu poruku.

- Najbitnije je da međunarodna zajednica pokaže jednu odlučnost prema ovim otvorenim atacima na državu BiH. Međutim,  moguće je da PIC održi sjednicu i da narednu odluku donesu nakon odluke Ustavnog suda BiH. Teško je bilo šta predviđati uzimajući u obzir da su oprečni stavovi unutar samog PIC-a - kazao je Arnaut.