LIFESTYLE

MUŠKARCI OPREZ Pirane iz Dojranskog jezera lome testise

Već izujedano nekoliko ribara

(Al. Ti.)

29.8.2016

Nakon uznemirujuće informacije da se u Dojranskom jezeru u Makedoniji pojavila riba slična krvoločnim piranama, koje su navodno izujedale nekoliko lokalnih ribara, oglasio se i Hidrobiološki zavod iz Ohrida.

Njihovi stručnjaci su pokušali da smire javnost, ali u tome izgleda nisu uspjeli. Naime, prema njihovim analizama, radi se o srodniku pirane, odnosno ribi poznatoj kao amazonski paku, koju je u jezero neko namjerno pustio iz svog akvarijuma.

Iz Hidrobiološkog zavoda kažu da nema mjesta panici, jer je to toplovodna riba koja sigurno neće preživjeti zimske hladnoće i ledenu vodu jezera. A, do tada, kupači, čuvajte se!

Jer, amazonski paku je u svijetu poznat kao riba čija su najčešća meta – muški testisi! Ona se hrani biljem, insektima i koštunjavim plodovima koji sa granja padaju u vodu. Pošto riba ne razlikuje koštunjave plodove od muških testisa, pa u vodama Amazona i Nove Gvineje, gdje ih najviše ima, često napada testise golih plivača. Zato nije ni čudo što je amazonski paku u svijetu poznata i pod imenom “Ball-cutter” ili sjekač testisa.

Ova riba se prije tri godine pojavila i u Švedskoj, a tamošnji mediji su na sva zvona upozoravali muškarce da nikako ne ulaze u vodu bez donjeg veša, jer mogu ostati bez svoje muškosti.