KOLUMNE

Vojnik Koševa!

Ličnost dana Mehmed Janjoš

A. S.

30.8.2016

Najljepši je osjećaj vratiti se kući. To je jučer na konferenciji za medije kazao novi šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Sarajevo Mehmed Janjoš, koji se po treći put kao trener vraća u bordo porodicu.

Jedan od najtrofejnijih trenera FK Sarajevo u novijoj historiji, koji je jednako uspješan bio i kao fudbaler, dobit će priliku da ugasi koševski požar koji već duže vrijeme tinja prostorijama oko kluba u Titovoj 38b.

Popularni Čala, koji za sebe voli kazati da je i vojnik Koševa, u narednom periodu bit će na velikim iskušenjima kako bi poljuljani bordo brod vratio na puteve stare slave.

Janjoš je kao igrač bio član druge šampionske generacije FK Sarajevo 1984/85, a ne tako davno i trener koji je donio titulu pobjednika Kupa BiH, te kada je tim s Koševa 1998. slavio i u Superkupu BiH.

Vjetar u leđa Janjošu u pohodu na povratak kluba na puteve stare slave svakako je i podrška navijača, popularnih „Hordi zla“, kojima se tako ostvarila želja da se u klub vrati jedna od legendi tima. A Čala je zaista to bio...

Rođen je 5. juna 1957. u Sarajevu, na Vratniku, koji je bio rasadnik talenata poput Asima, Nijaza, Hamde i Seje Ferhatovića, Agima i Besima Nikolića, Perice Đorđevića...

U trenerskoj karijeri vodio je i Olimpic, Iskru i Jedinstvo. S Farukom Hadžibegićem radio je 1999. godine u stručnom štabu reprezentacije BiH, s kojim je bio trener u Gaziantepsporu, Dijarbakirsporu i Denizlisporu.

U igračkoj karijeri, osim za Sarajevo, nastupao je i za španski Herkules i Adanu.

Oženjen je Vesnom, s kojom ima dva sina, Emira i Aldina, koji su svojevremeno također igrali za Sarajevo.