KOLUMNE

Suština opstanka

Komentar dana

Mirela KUKAN

30.8.2016

Vijesti o pozitivnim investicijama u BiH su rijetke, ali kada ih čujemo, onda ne smiju proći nezapaženo. Posebno ne bi smjele ostajati u sjeni užasnih političkih prepucavanja koja, zbog aktuelnih referendumskih prijetnji iz manjeg bh. entiteta, nisu bila gora od završetka rata u našoj zemlji. Baš kao da će referendum i neki novi srpsko-bošnjačko-hrvatski sukobi nahraniti više od 500.000 nezaposlenih u BiH.

Ne, neće nahraniti ni one zaposlene, a podsjetimo samo na podatak koji je nedavno iznio Savez sindikata RS: radnici u deset privrednih djelatnosti u tom entitetu s prosječnom plaćom od 516 do 692 KM ne mogu sebi osigurati ni osnovnu egzistenciju, jer potrošačka korpa iznosi 1.851 KM. Njima i svim poštenim ljudima u ovoj napaćenoj zemlji vijest o kupovini “Hepoka”, nekadašnjeg hercegovačkog giganta, zasigurno je važnija od besmislenog zveckanja oružjem.  

Ko ne vjeruje, neka pita radnike "Željeznica RS", koji godinama muku muče da naplate svoje pošteno zarađene plaće, ili radnike zavidovićkog “Krivaja Mobela”, čije su porodice već godinu na rubu egzistencije, ili radnike stotina drugih propalih preduzeća koji Boga mole da im država pomogne ili ih na koncu kupi investitor poput ovog iz Dubaija koji je preuzeo mostarski “Hepok”.

Značaj ekonomskog uspjeha vidjeli smo proteklih dana i prateći njemačku štampu. Nakon što je kriza potresla veliki “Volkswagen”, a ovaj svjetski koncern pokleknuo pred bh. privrednikom Nijazom Hastorom, “Frankfurter Allgemeine Zeitung” zaključio je da je u BiH ekonomska situacija mnogo bolja od političke, navodeći primjer Tvornice mašina iz Travnika, gdje je njemački vlasnik zatekao 50 radnika, a sada ih tu radi 250.

I opet, ko ne vjeruje, neka pita, primjerice, Tešnjake. Tešanj, naime, ima 2,2 radnika na jednog penzionera, a teško je i pobrojati šta se sve proizvodi u tom gradu iz kojeg se roba izvozi u najmanje 60 zemalja svijeta.

Ekonomija je suština opstanka i ona bi konačno morala početi upravljati ovom državom. Imamo bogatstva, rudnike, šume, rijeke, polja, vrijedne ljude... zemlju prepunu mogućnosti. Gradimo je, umjesto što je razgrađujemo!