VIJESTI

Ivanić smatra da međunarodna zajednica zbog referenduma u RS-u neće reagovati

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske

Srna

29.8.2016

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da međunarodna zajednica neće intervenistati povodom pisma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojem traži da bude zaustavljeno sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske 25. septembra.

- Međunarodna zajednica neće to uraditi, jer bi njena intervencija značila priču prema kojoj Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) ponovo treba da odlučuje. OHR je tu fazu prošao - rekao je Ivanić.

On je poručio da se u BiH najbolje vratiti dogovorima, te da je potrebno shvatiti "da postoje dani koji su nama sveti, kao i dani njima sveti, koje mi ne pokušavamo da zabranimo".

Ivanić je rekao da Izetbegović svojim pismom vodi svoju politiku kako njemu odgovara i da izmišlja stvari kojih nema. 

- Najbolje bi mu bilo da nije pokrenuo pitanje Dana Republike Srpske jer je morao biti svjestan da će na to dobiti odgovor - dodao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je od Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) i visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da bude zaustavljeno sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske 25. septembra.