LIFESTYLE

Kirija manja od eura: Ako ispunjavate ove sitne uslove, možete da živite u Fugeriu

Najstariji stambeni kompleks u upotrebi na svijetu

(Mi. K.)

29.8.2016

Fugeri, mjesto u bavarskom gradu Augsburgu, je najstariji stambeni kompleks u upotrebi na svijetu, a godišnja stanarina u njemu košta manje od jednog eura.

Ovaj kompleks napravio je Jakob Fuger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih finansijera u istoriji, koji je svojim nasljednicima ostavio više od sedam tona zlata. Imao je poslovne veze sa Vatikanom, Rimskim carstvom i Habsburzima.

fugerei-4

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Jakob je bio posvećen činjenju dobrih djela. Uz pomoć svog brata, on je finansirao izgradnju Fugeria s početnim depozitom od 10.000 guldena,  između 1514. i 1523. godine.

Ovaj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu sa veoma jeftinim smeštajem.

fugerei-3

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fugeri je domom zvao i pradjeda Volfganga Amadeusa Mocarta, poznatog austrijskog kompozitora.

Njegovi stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 centi, što Fugeri čini veoma popularnim mjestom za stanovanje.

fugerei-2

Liste čekanja za useljenje iznose oko četiri godine, a da bi se neko uopšte razmatrao za useljenje, mora ispunjavati neke uslove.

Ako želite da vam Fugeri bude dom, morate biti katolik i učestvovati u tri dnevne molitve, imati više od 60 godina, živjeti najmanje dvije godine u Augsburgu i biti skromnog materijalnog stanja, ali bez duga.

fugerei-1

Od stanovnika se očekuje i da doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, crkvenjaka ili baštovana.

Za one koji pak ne ispunjavaju uslove, tu je uvijek turistički obilazak: ovo mjesto godišnje posjeti oko 200.000 turista, a zanimljiva istorija, kao i socijalna komponenta, doprinose zanimanju za ovo neobično njemačko mjesto.

Pogledajte video: