VIJESTI

DODIK NA RTS-u: Srpskom narodu je dosta ponižavanja

Predsjednik RS-a u emisiji "Oko"

Onasa

29.8.2016

Srpskom narodu je dosta ponižavanja, zato je i došlo do odluke o održavanju referenduma, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i dodao da su se sve političke snage u RS okupile oko pitanja referenduma o Danu Republike.

Dodik je u emisiji "Oko" Radio - televizije Srbije ukazao da dvojica sudija Bošnjaka i tri stranca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BiH) odlučuju o svim ključnim pitanjima.

Stranci, prije svega Britanci, donose ključne odluke na štetu Srba...Strane sudije rade po instrukcijama stranog faktora. Strane sudije glasaju onako kako im kažu stranci, a, u stvari, oni pokušavaju da zadrže svoje pozicije i samo glume diplomatsku korektnost, rekao je Dodik.

On je izjavio i da visoki predstavnik u BIH Valentin Incko ne može da zabrani referendum, jer to nije u skladu sa Bonskim ovlašćenjima na osnovu kojih radi.

- Svi smo za ovaj referendum. Nećemo da prihvatimo tužilaštvo i sud koji su na ovaj način koncipirani. Mi o svim važnim pitanjima razgovaramo sa premijerom i predsjednikom Srbije, a Srbija podržava BiH i Dejtonski sporazum, napominje Dodik.

Prema njegovim rečima, BiH je "zemlja koja ničemu ne služi osim nadmudrivanju stranaca".

Dodik je poručio da se zdušno zalaže i podržava referendum o Danu Republike i dodao da je Ustavni sud BiH formiran tek Dejtonskim mirovnim sporazumom, a Republika Srpska svoj dan formiranja slavi od 1992. godine.

Govoreći o budućnosti BiH, Dodik je rekao da "BiH može da bude unija tri države, jer će se inače raspasti".

Odgovarajući na izjavu Bakira Izetbegovića da je referendum probni balon za otcjepljenje RS, Dodik navodi da je ovo suštinski referendum, "a da Izetbegović može da jaše na balonima".

On je ocijenio i da su Bošnjaci u BiH izgubili svoj identitet.

Dodik je rekao da se RS i Srbija međusobno podržavaju i da u tome nema ništa loše, prenosi RTRS.

- Zagledani smo u Srbiju, želimo dobro Srbiji i znamo da Srbija želi dobro nama, rekao je Dodik, koji je ocijenio da je združena antiteroristička vježba policija RS i Srbije u Loznici ulila povjerenje građanima.

Nema ništa čudno u saradnji policije RS i Srbije, sarađujemo i sa federalnom policijom i sa brojnim drugim policijama, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će RS sljedeće godine 9. januara proslaviti 25 godina postojanja i da će to biti "velika proslava".

- Imamo grb, himnu, vratićemo jednog dana "Bože pravde" i sve će biti u redu, zaključio je Dodik.