BIH

Rijeka Bosna pregrađena, počinje kopanje temelja za HE Vranduk

PROJEKTI Početkom septembra svečano obilježavanje početka radova

E. Trako

29.8.2016

Radovi na izgradnji Hidroelektrane (HE) Vranduk odvijaju se u okvirima dinamičkog plana, a timovi „Elektroprivrede BiH“, izvođača radova i nadzora, svakodnevno su na terenu. Posljednjih dana u Bosni su postavljene betonske cijevi i rijeka je pregrađena.  

Dovodni tunel

Ekipa „Dnevnog avaza“ jučer je bila na trenutno jednom od najvećih gradilišta u državi. Osim cijevi i platoa, završeni su i pristupni putevi za građevinske mašine. Kako je za naš list kazao Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u „Elektroprivredi BiH“, obim poslova se povećava.

salkic11-2

Salkić: Dinamički plan

- Za sada je sve u okvirima dinamičkog plana, pratimo svakodnevno i zaista nam je zadovoljstvo što možemo reći da je sve u najboljem redu, da se sve odvija kako je i zacrtan plan. Sada već možemo govoriti o većim poslovima i slika je dosta jasnija - kaže Salkić.

Izrazio je nadu da će u vremenu niskih voda završiti najveći dio pripremnih radova.

- Bitno je da najveći dio pripremnih radova završimo da bismo pristupili kopanju temelja brane te pripremama za izgradnju dovodnog tunela. Kako smo ranije planirali, početkom septembra na prigodan način obilježit ćemo početak radova na prvoj velikoj hidroelektrani u BiH nakon 40 godina - dodaje Salkić.

„Ključ u ruke“

Ugovor o gradnji potpisan je početkom godine s čelnicima konzorcija kompanija „Strabag“ i „Končar“, koji su dostavili najbolju ponudu za ovaj veliki posao. Potpisan je ugovor po sistemu „ključ u ruke“, a obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

Nakon završetka projektne dokumentacije, 1. februara 2016. ozvaničen je početak radova, dok se završetak planira za 11. novembar 2019. godine. Jezero Vranduk bit će dugo šest kilometara, dok će visina brane iznositi 19, a dužina 120 metara.