LIFESTYLE

Stiže nova generacija Amtrak vozova (VIDEO)

U funkciji od 2021. godine

(D. K.)

29.8.2016

Federalna vlada SAD-a odobrila je zajam u visini od 2,45 milijarde dolara kompaniji Amtrak za razvoj i dovođenje na tržište nove inačice Amtrak voza, koji bi 2021. godine trebao voziti takozvanim "sjeveroistočnim koridorom", odnosno od Bostona do New York Citya i Philadelphije, te od Baltimorea do Washingtona D.C.

Zahvaljujući navedenoj investiciji, Amtrak će dobiti 28 vozova nove generacije, a dio novca (450 miliona dolara) bit će uložen u stanice na sjeveroistočnim dionicama pruge.

Glavnu zaslugu za ovo investiranje američke vlade u Amtrak ima potpredsjednik SAD-a Joe Biden koji se jako zauzima za poboljšanje javne saobraćajne infrastrukture u Americi, te predstavlja jednog od najvećih fanova Amtrak vozova, jer je njima putovao više od 7.000 puta pa su jednu stanicu (Willmington) 2011. nazvali po njemu, a on od tada nosi nadimak Joe "Amtrak" Biden. Zanimljivo je da se u SAD-u to ne smatra sukobom interesa.

Amtrak navodi da će novi vozovi putnicima ponuditi više mjesta, veće brzine, više strujnih utičnica i USB portova, te brži i kvalitetniji Wi-Fi, dok će zahvaljujući manjoj težini štedjeti oko 20 posto energije. Također, ovi vozovi sadrže i druga napredna tehnološka rješenja, kao što možete u priloženom videu.

Novi Amtrak vozovi bit će 95 posto "Made in America", a gradit će se u saveznoj državi New York.

Sa maksimalnom brzinom od 300 km/h, novi Amtrak vozovi bit će nešto sporiji od japanskih koji dostižu 320 km/h, no američka kompanija tvrdi da će biti znatno udobniji, tiši i sigurniji.