BIH

ĆATIĆ: Čekaju nas reforme, koalicija nema alternativu

PARLAMENT Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH za "Avaz"

A. DUČIĆ

29.8.2016

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta Osman Ćatić (SDA) potvrdio je u razgovoru za "Avaz" da će Kolegij danas odlučiti o novoj sjednici ovog doma u septembru. Posljednje zasjedanje Doma naroda bilo je 30. juna, kada je održana tematska sjednica o zdravstvu. Osvrćući se na pauzu u zasjedanju Parlamenta FBiH, Ćatić je kazao: "Čeka nas veliki broj reformskih zakona, stoga očekujem sjednicu sredinom septembra, kako smo to i planirali."

Dobra saradnja

Ćatića smo upitali hoće li se Dom naroda uhvatiti ukoštac s izmjenama Zakona o igrama na sreću, koji nalaže jače oporezivanje dobiti kladionica. Ove izmjene prethodno je usvojio Predstavnički dom.

- Te izmjene, prema proceduri, dolaze i u Dom naroda. Koalicioni partneri SDA i SBB jedinstveni su u tom stavu da trenutni Zakon o igrama na sreću proizvodi štetu Federaciji, da se ne uplaćuju porezi na dobitke do 100 KM, kao i još neke druge nedostatke. Očekujemo da će se nastaviti procedura usvajanja izmjena i dopuna tog zakona, kao i Nacrta zakona o šumama - kazao nam je Ćatić.

Na našu konstataciju da su upravo navedena zakonska rješenja u proteklom periodu prouzrokovala neslaganja s HDZ-om, Ćatić je kazao da ovo više posmatra u kontekstu predstojećih općinskih izbora.

- Mislim da su sva ta neslaganja najvećim dijelom zbog vođenja predizborne kampanje i u zakonodavnim tijelima. U protekle dvije godine imali smo dobru saradnju, razumijevanje. Nastojimo da ne narušimo takav ambijent - istakao je Ćatić.

Različita mišljenja

Podsjetio je da je Dom naroda u proteklom periodu održao 23 sjednice, od čega 14 redovnih, sedam vanrednih i dvije tematske, te da je usvojen 201 akt, od čega 48 zakona, 36 nacrta zakona, 50 odluka, 35 izvještaja i 32 ostala akta.

- Koalicija nema alternativu, ona mora funkcionirati. U svakoj koaliciji u jednom reformskom projektu može biti određenih problema, različitih mišljenja, ali sigurno da na kraju ona mora imati svoj jedinstven stav zasnovan na argumentaciji - ističe on.

Petrić postupio protivno pravilima

Ćatić je za naš list dodatno pojasnio zahtjev Kluba Bošnjaka za izuzeće člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branka Petrića.

- Petrić je ispoljio određenu pristrasnost u vezi s pitanjem antidejtonskog referenduma koji je zakazan za 25. septembar u RS. Mi tražimo njegovo izuzeće u konkretnom predmetu, da ne odlučuje prilikom rješavanja zahtjeva Republičke komisije za provođenje referenduma za dostavu izvoda iz Centralnog biračkog spiska. On je postupio protivno pravilima, nije mogao zauzimati stajališta po predmetu koji treba tek da se raspravi unutra CIK-a BiH - istakao je Ćatić.