VIJESTI

Advokat uhapšenog u akciji "Bosna": Džananović ima ovlaštenje da u Elektroprivredu zapošljava neposrednim putem (VIDEO)

U Općinskom sudu u Sarajevu održano ročište

E. Trako

29.8.2016

U Općinskom sudu Sarajevo danas je održano ročište za uhapšene u akciji „Bosna“ po prijedlogu Tužilaštva KS, da im se odredi jednomjesečni pritvor.
 

Bio kulturan

Branioci uhapšenih su iznijeli svoje stavove po prijedlogu Tužilaštva. Advokat prvoosumnjičenog Safeta Bibića je kazao da njegov branjenik dugi niz godina poznaje uhapšene Senada i Nedžada Traku te da ga je Ramiz Karavdić, koji je također uhapšen zvao nekoliko puta. Na kraju su se sastali u Zenici, na insistiranje Karavdića. 

- Moj branjenik je bio kulturan i nije htio odbiti Karavdića te mu je rekao da će vidjeti šta može uraditi vezano za zapošljavanje Ismeta Keserovića u Elektroprivredu BiH – kazao je advokat Bibića. 

Kod njega je prilikom hapšenja pronađeno 40.000 KM. 

- Novac koji je pronađen kod Safeta Bibića je njegova životna ušteđevina – kazao je advokat. 

Advokat drugoosumnjičenog Eseda Džananovića, Ifet Feraget, je kazao da njegov branjenik Džananović nikada nije kontaktirao ni s jednim od uhapšenih u ovoj akciji. 

- Moj branjenik je i član Stranke demokratske akcije. Gospoda Zukić (Amir Zukić, generalni sekretar SDA) i Zvizdić (Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH) su zamolili svog stranačkog kolegu Džananovića, da se lice koje potiče iz siromašne porodice zaposli u EPBiH iz razloga  što mu otac dugo godina radi u EPBiH. Pa ako imate porodicu u kojoj radi jedno lice a ima ih ukupno 10 logika da neko od takvih lica traži novac baš ne postoji. Ja sam to rekao jer Džananović nema nikakve veze sa bilo kakvim izvršenjem krivičnog djela, nego kao višegodišnji rukovoditelj u EPBiH ima ovlaštenja po pravilniku o radu da i neposrednim putem zaposli određeno lice ako smatra da je to potrebno pa i na nečiju molbu ali naravno u skladu sa potrebama posla – kazao je advokat Feraget. 

Slabo imovno stanje

Militun Koprivica, advokat Senada Trake, zastupnika BPS-a u Skupštini ZE-DO kantona, je kazao da nikako nije moguće da je njegov branjenik počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. 

- On je čovjek penzioner, slabog imovnog stanja – kazao je Koprivica. 

Advokat Emir Potogija, koji brani Nedžada Traku, kazao je da Sud uzme u obzir da njegov branjenik hrani porodicu, da je stočar i da nema ko da se brine za stoku.