VIJESTI

Veliki investitor iz Dubaija kupio "Hepok"!

Hercegovački kombinat dobio novog vlasnika

A. DUČIĆ

29.8.2016

Hercegovački poljoprivredni kombinat ''Hepok'' iz Mostara krajem sedmice dobio je novog većinskog vlasnika, a to je Društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" Sarajevo, saznaje "Dnevni avaz". Riječ je o podružnici kompanije "Zeraa Investment LLC" iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prodati udjeli

Prodaja "Hepoka" desila se, naime, u četvrtak popodne putem Sarajevske berze, a dosadašnji većinski vlasnici, kompanije "Amko Komerc" Sarajevo te "Vino Župa" prodali su svoje udjele od 69,2 posto odnosno 25,5 posto kapitala u ovom hercegovačkom kombinatu, koji zapošljava oko 100 ljudi.

Vlasnik "Amko Komerca" te član Nadzornog odbora "Hepoka" Muamer Aleta potvrdio je kratko za "Avaz" ovu informaciju, kazavši da više detalja u ovom momentu ne može dati. Potvrdu o promjeni odnosa u vlasničkom kapitalu pronašli smo i u izvještaju o komitentu "Hepok" na stranici Sarajevske berze.

346

Faksimil akta s berze: Upisani novi vlasnici 

Nakon ove transakcije, Društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" Sarajevo postalo je većinski vlasnik "Hepoka", s kapitalom od 94,8 posto. 

Inače, ova kompanija iz Dubaija, koja djeluje i na području BiH, 1. jula potpisala je ugovor o kupovini Fabrike za preradu voća "Bosnaplod" u Brčkom. "Bosnaplod" je kupljen za šest miliona maraka. Zastupnik "Zeraa Agriculture Investment" Amer Bukvić, inače direktor BBI banke, ranije je izjavio da se radi o veoma ozbiljnom investitoru, koji je ušao u našu zemlju radi velikih investicija u poljoprivredu.

- Cilj je da se napravi najveći poljoprivredni proizvođač u BiH. „Bosnaplod" će poslije ove akvizicije biti veći nego što je ikad bio u svojoj historiji - rekao je Bukvić.
 
Novi planovi

Kada je riječ o kupovini "Hepoka", saznajemo da će tokom ove sedmice biti izdato zvanično saopćenje za javnost u kojem će se navesti i planovi novog investitora, koji će dodatno unaprijediti poslovanje ove hercegovačke kompanije.

Treba napomenuti da su dosadašnji vlasnici "Hepoka", ortačka grupa "Amko Komerc - Vino Župa" 2008. godine za 2,74 miliona maraka u procesu koji je provela Federalna agencija za privatizaciju kupili tadašnjeg posrnulog giganta, kojeg su, praktično, podigli na noge. Prodaja "Hepoka" smatra se jednim od rijetkih primjera uspješne privatizacije u FBiH.

Najveći vinograd u jugoistočnoj Evropi

Prema posljednjim dostupnim informacijama, najveći dio ulaganja u "Hepok" odnosio se na obnovu vinograda Željuša, jednog od najvećih u jugoistočnoj Evropi. Uložena su 32 miliona KM u vinograd veličine 450 hektara. Svoje proizvode "Hepok" je u proteklim godinama počeo izvoziti u SAD, Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Libiju, Srbiju i Crnu Goru.