GLOBUS

LJUBAV 22 GODINE POSLIJE Porodica iz BiH zahvalila ženi koja im je tokom rata poslala paket pomoći

Topla ljudska priča

(A. Č.)

29.8.2016

Žena koja je poslala paket pomoći za porodicu iz BiH tokom rata ostala je šokirana nakon što joj je u inbox na Facebooku stigla poruka zahvalnosti 22 godine kasnije.

Lowri Owain Glyn (28) je učestvovala u akciji pomoći za Božić tokom jedne od ratnih godina. Oni koji su dobili njen paket rekli su joj kako su zahvalni na onome što su tada dobili.

Vjeruje se da je ovo prvi put da je neki društveni medij pomogao ujedinjenju pošiljatelja i primatelja.

Odrastajući u Ruthinu (Denbighshire, Vels), gospođa Glyn nije imala pojma šta se dešava u BiH, ali je odlučila učestvovati u božićnoj akciji pomoći djeci u BiH. Zapakovala je nekoliko igračaka, četkicu za zube, pastu i svoju sliku.

slika77

Potpis Lowri na poleđini slike

-Imala sam šest godina i nisam znala šta se dešava u BiH. Znala sam da je rat ali nisam mogla razumjeti razmjere. Ipak, bila sam nekako svjesna da kutija ide za pomoć djeci koja su u nevolji – kazala je Glyn ne sluteći da će se poslije desiti išta više od toga.

- Ovoga mjeseca dobila sam poruku od gospođe sa slikom koju sam poslala kao dijete. Mislila sam prvo da je to neko koga sam srela na odmoru i ko je sačuvao moju sliku, no ispostavilo se da je to Anesa Avdić-Džinalić, osoba koja je u braku s Mirzetom Džinalićem koji je tada primio paket.

On i njegova sestra Safida bili su tada oduševljeni onim što su dobili odlučivši da sačuvaju sliku pošiljaoca. Zapravo ključna u svemu bila je Safida.

Porodica Džinalić sada živi u Švedskoj, a Glyn je odlučna da ih potraži i upozna se sa njima.

- Mnogi ljudi koji učestvuju u sličnim akcijama pomoći napišu pismo, pošalju sliku, ali nikada nisam čula da je neko nekoga pronašao na ovaj način – kazala je Glyn.