VIJESTI

STAV OPOZICIJE Mladen Ivanić: RS može uspostaviti Dan državnosti, Dan osamostaljenja pa i Dan nezavisnosti

U Banjoj Luci održana konferencija za medije

G. D./E. Ma.

29.8.2016

U Banjoj Luci je danas održana konferencija za medije opozicije u Republici Srpskoj na kojoj su se obratili lideri stranaka govoreći o predstojećim lokalnim izborima, problemima u ovom entitetu, referendumu o Danu RS.

Zamjenik predsjednika SDS-a Ognjen Tadić rekao je da je ta stranka dala jasan stav o referendum, o odnosu Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića o ovom pitanju. On je rekao da SDS učestvuje u komisiji koja provodi referendum i da je glasala je da se on održi.

- CIK treba da dostavi spiskova i referendum treba održati u skladu sa odlukom NSRS. Ukoliko bi bilo ko iz međunarodne zajednice spriječio referendum, to bi pomoglo Dodiku. Mislim da neko oko Dodika lobira da se referendum ne održi. SDS ima isti stav i oko apelacije koja je podnesena Ustavnom sudu BiH - rekao je Tadić.

Politička kampanja

Kako je rekao, da je Dodik vodio računa o srpskim nacionalnim interesima ne bi raspisivao referendum prije izbora. Dodao je i da je Dodik pitanje referenduma bacio "pod svoje političke noge".

Lider NDP-a je Dragan Čavić rekao da će se referendum o Danu RS bez sumnje održati i da svaka priča o referendumu ide u svrhe političke kampanje.

- Nije trebalo održavati referendum prije izbora, ali je Dodik pritisnuo svoje poslanike i izabran je datum prije izbora. Komisija radi svoj posao. Referendumom ne treba da se bave međunarodna zajednica i PIK. Stav PIKA neće ugroziti referendum - rekao je Čavić.

Dodao je da opozicija neće odustati od referenduma čak ako i vlast odustane. On smatra da je pitanje referenduma dogovoreno između Dodika i Izetbegovića.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da CIK nema elemenata da odbije dostavljanje biračkih spiskova za održavanje referenduma o Danu RS. On je dodao da CIK treba dd bude u funkciji Narodne skupštine RS.

- Izetbegović traži privremenu mjeru. Ako član SDA koji je predsjednik Ustavnog suda BiH donese mjeru na zahtjev svoga predsjednika Izetbegovića, onda je to krah te ustanove. Ako se odluče za to, onda RS može uspostaviti Dan državnosti RS, pa Dan osamostaljenja, pa Dan nezavisnosti. Imamo mnogo odgovora - rekao je Ivanić.

Deveti januar je, kazao je Ivanić, datum ispod kojega srpski narod "neće ići". Ivanić je kazao da Srbi traže da im niko ne zabranjuje dan do kojega je Srbima stalo.

- Ako Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru izazov je na Narodnoj skupštini RS, da li će poštovati sebe ili Ustavni sud BiH. Mislim da bi NSRS trebala da poštuje sebe - istakao je Ivanić.

Iz koalicije Savez za promjene iskazali su jednoglasnu podršku Čaviću kao kandidatu za gradonačelnika Banja Luke.

Na početku konferencije za medije, Čavić je istakao da ima rješenja za Banja Luku, odnosno za probleme koji opterećuju grad.

- Zapošljavanje nam je prioritet, svake godine sve više i više, preko javih postupaka. To će biti politika Saveza za promjene. Uradit ćemo ono što naši suparnici nisu uspjeli proteklih godina. Rješavat ćemo pitanje djece koja ne mogu u vrtić, izgradnje spomenika u centru, vraćanje sjaja banjalučkom sportu. Banja Luka mora da se mijenja - rekao je Čavić ističući da su ozbiljno pripremili program za izbore.

Nekoliko kandidata

Tadić je rekao da postoji nekoliko kandidata iz Banja Luke koji su dostojni poštovanja, ali samo jedan može da vodi taj grad, a to je Dragan Čavić.

- On je donosio promjene u RS, a neophodne su. Nadam se da će ga glasači podržati. Čavić nastupa kao iskustvena, sposobna ličnost,dajem mu veliku prednost u odnosu na protukandidata - kazao je Tadić.

Branislav Borenović istakao je da na narednim izborima Banja Luka bira bira između dva koncepta.

- Jednog kojeg gledamo 15 godina, i koncepta koji nudi bolju Banja Luku. Borimo se sa mafijaškom i tajkunskom državom, i životom.Borimo se da ponudimo bolja rješenja. Čavić je naš kandidat, PDP će stati iza njega. Očekujemo da će pobijediti, i da gradimo sve ono što je potrebno građanima. Čavić možda da obezbijedi razvoj i oporavak, i sve ono što Banjalučani nisu imali do sada. Pobjeda Čavića u Banja Luci će biti uvod u promjene na vlasti u RS. Pozivam građane da i o tome razmisle - izjavio je na press konferenciji opozicije.

Ivanić: Referendum - za postojeće ili za novo

I Mladen Ivanić, koji je ispred Saveza za promjene pobijedio na izborima za člana Predsjedništva BiH rekao je kako je uvjeren da će Čavić pobijediti na predstojećim izborima za gradonačelnika Banja Luke.

- To će mu biti velika obaveza. Idući izbori su izjašnjenje. Da li su građani da ostane ko što je bilo, da li su zadovoljni sa onim na što Banja Luka liči, ili su da ovaj grad uđe u fazu razvoja, da grad bude ljepši. Ovo će biti neka vrsta referenduma - za postojeće ili za novo. Nova energija koju Čavić ima, upornošću, ali uz podršku građana, Banja Luka će dobiti novog gradonačelnika. Postat će ono što treba da bude, jedan od ključnih centara u bivšoj Jugoslaviji, što do sada nije bila - kazao je Ivanić.