VIJESTI

INTERVJU Bakir Izetbegović za „Avaz“: Privredna saradnja BiH i Turske je bujajuća!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH prisustvovao svečanom otvaranju mosta ''Sultan Selima Javuza"

Semira DEGIRMENDŽIĆ

28.8.2016

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA, u intervjuu za „Avaz“ koji je dao jučer u Istanbulu nakon susreta s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) kazao je da će mu svečanost otvaranja mosta ''Sultan Selima Javuza'' u Istanbulu ostati u sjećanju kao jedan od najveličanstvenijih događaja kojima je prisustvovao. Osim o detaljima sastanka s Erdoanom, Izetbegović je govorio i o odnosima u koaliciji SDA - SBB - HDZ, opasnostima koje sa sobom nosi najavljeni referendum u RS te o tome ko ga i kako treba zaustaviti. Izetbegović smatra da bi SBB mogao imati ključ rješenja za probleme u vezi s Mostarom koje SDA i HDZ ne mogu naći. 

Zaustaviti referendum 

Šta su bile teme razgovora na sastanku koji ste imali s Erdoanom?

- Razgovarali smo o nizu tema, od situacije u Turskoj i BiH i u regionu. Turska je imala niz problema, od kojih je najveći i najopasniji riješila, ali ostali su drugi. Detaljno smo ušli i u ono što se dešavalo 15. jula u Turskoj. To je imalo jednu dubinu koju mi nismo mogli prepoznati u tom času, a koja je sigurno iznenadila i turske vlasti. Jer odveć blizu su teroristi i neprijatelji prišli mnogim poznatim ličnostima i unutar institucija gdje nisu smjeli tako blizu da dođu. I u Armiji i u državi sve u svemu u ovom trenutku se dešava jedna duboka čistka unutar države i oružanih snaga, sustava. 

Jeste li razgovarali o nastavku ekonomske saradnje između BiH i Turske i šta je sa sastankom na nivou trilaterale BiH - Turska - Hrvatska? 
 
- Trilaterala je, nažalost, odgođena iz poznatih razloga, ali bi do susreta ipak moglo doći najesen. Što se tiče privredne saradnje, konstatirali smo da je ona bujajuća i Turska je u ovom momentu druga po investicijama u BiH. Dugo je i kaskala, a sad je izbila na drugo mjesto, s tendencijom da bude prva u BiH. Robna razmjena je udvostručena u prošloj godini i otišla je na 800 miliona, gdje BiH ima pozitivan skor i više izveze u Tursku nego što uvozimo, ponajviše zahvaljujući velikoj kvoti mesa. Drago mi je da je ta kvota mesa svima od koristi i FBiH i RS.
 
Je li jedna od tema bio i zakazani referendum u RS?
 
- Jeste. Ja sam upoznao Erdoana sa svim detaljima, on je već imao dobru i preciznu informaciju i upozorio sam ga da je ovo ustvari samo jedan probni balon, probni referendum koji nas vodi ka mnogo opasnijima koji su obećani za 2018. godinu i da ovu stvar treba zaustavljati da ne bi dobila zamah, jer nas može odvesti u smjeru koji čak ni oni koji se poigravaju vatrom u BiH ne mogu da predvide i neće moći da zaustave.
 
Ko i kako treba to zaustaviti i kako komentirate to što iz Srbije šute o referendumu, uz ocjenu da se neće miješati u unutrašnje stvari BiH?
 
- Ja se nadam da se neće miješati i za nas bi bilo dovoljno da se ne miješaju u vremenu koje je pred nama. BiH jeste država s problemima. I oni koji pokušaju da rasture tu državu i da dovedu u pitanje mirovni sporazum, da sruše mirovni sporazum, mogu lako srušiti mir u BiH. A to nikome neće odgovarati. Ko zna u kojem smjeru će tada stvari da se pokrenu. Zato bi bilo bolje svima na vrijeme da razmisle kuda to vodi i bolje bi bilo svima da rade posao za koji su zaduženi i za koji imaju mandat.

Ako imamo OHR u BiH, čemu on služi ako neće takve stvari zaustaviti i raditi posao koji mu je u opisu radnog mjesta? Ista stvar je s Ustavnim sudom i Tužilaštvom BiH. U ovom času se vrši napad na institucije BiH, na ustavnopravni poredak BiH, a obećava se udar na teritorijalni integritet zemlje. Stvari su sasvim jasne. I ne treba stavljati glavu u pijesak i praviti se da ih ne vidimo i biti neki lažni mirotvorac u tome svemu. Bolje je stvari nazvati u startu pravim imenom i kočiti ih dok nisu došle u fazu u kojima će ih biti teško zaustaviti i zakočiti. 

Za utorak je najavljena sjednica zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC). Šta očekujete od tog zasjedanja?

- Očekujem da hrabro rade svoj posao. Ovo je antidejtonska djelatnost koja je nedvosmislena i neka se ne prave da je ne vide i neka reagiraju jer, kao što sam rekao, sve će teže biti zaustaviti stvari poslije i kada počnu dobivati akceleraciju.
 
Član CIK-a Branko Petrić ocijenio je da ste izjavama u vezi s budućom odlukom o dostavi biračkog spiska za referendum „zaprijetili i stavili CIK pod pritisak'', a SDA je u međuvremenu zatražila njegovo izuzeće iz procesa odlučivanja .
 
- Moje izjave nisu prijeteće, ja samo tražim da svi rade ono što su dužni da rade, odnosno da se suzdrže od onoga što ne smiju da rade. CIK se ne smije suprotstaviti odluci Ustavnog suda. Gospodin Petrić bi mogao doći pod udar Krivičnog zakona ako bude radio ono što mu taj Krivični zakon brani. I nije tu Bakir Izetbegović onaj koji odlučuje o tim krivičnim stvarima, nego Krivični zakon i Tužilaštvo BiH. 
 
Nema krize 
 
Kako ocjenjujete odnose u koaliciji sa SBB-om i HDZ-om i ima li neke nove krize u tim odnosima?
 
- Nema krize. Gospodin Fahrudin Radončić i ja smo se na posljednjem sastanku u sjedištu SBB-a složili, a, također, još četiri osobe iz SBB-a i pet iz SDA koji su prisustvovali sastanku da je potrebno preispitati kuda idu privatizacije. Jer nije u politici samo ono što jest, nego i ono što narod priča i misli da jest. A pričalo se da, recimo, Fabrika duhana Sarajevo posjeduje 50 posto prostora u UNITIC-ovim neboderima, da posjeduje zgradu ''Vakufske banke'', da posjeduje 46 miliona na podračunima. To su priče koje smo mi taj dan iznijeli i rekli Fadilu Novaliću da je potrebno da ispita detaljno i da se otvori taj „fajl“ za javnost prije nego što se donesu definitivne odluke o privatizaciji. 

S druge strane, imate priče da FDS ne može preživjeti ako ne dobije strateškog partnera, da njima pozicija tone i da treba poduzimati korake u smislu privatizacije onoga što u ovome času posjeduje Federalna vlada. I u tom smislu su donesene odluke na posljednjoj sjednici Vlade. Dakle, to su stvari koje su dogovorene i ja sam ih inicirao. Dobro, gospodin Radončić ih je malo podebljao i pojačao kroz svoje javne nastupe i to bi bilo sve. Mislim da ćemo sada imati jednu potpuno otvorenu i transparentnu situaciju kada su u pitanju sve te dubiozne privatizacije i da će biti donesene prave i kvalitetne odluke. 

Izbori u Mostaru, izvjesno je, neće moći biti održani 2. oktobra. Ima li šanse da budu održani nekog drugog datuma do kraja godine?

- Smatram da nam tu može pomoći SBB. I ovako kako je gospodin Radončić organizirao jedan sastanak koji je rezultirao nekim pomirenjem i nekom novom energijom, da može, također, pomoći da se približimo i kada je u pitanju Mostar. Jer predugo to traje između ljudi SDA Mostara i HDZ-a Mostara. Tu su se već stvorili neki okoštali rovovi i možda tu treba jedna nova energija, jedan novi pogled na sve to skupa.

I bošnjački i hrvatski entitet, ne samo srpski 

- Apelacijom prema Ustavnom sudu BiH tražio sam da se uklone elementi diskriminacije, podržala me Venecijanska komisija i onda neko misli da sam ja kriv, da ne bih smio takve stvari raditi, jer ću naljutiti neke koji žele zadržati diskriminirajući datum obilježavanja dana RS. Ako žele zadržati takav datum, trebaju znati da njime zadržavaju hipoteku svega onoga što je urađeno tog 9. januara 1992. Jer RS je priznata 1995. u Dejtonu i ona pripada svim građanima i narodima koji u njoj žive, i Bošnjacima i Hrvatima, nije ekskluzivno srpski entitet - kaže Izetbegović.