VIJESTI

Nakon potrage kroz šume, stijene i minska polja Ifet Kadrić izgubio nadu da će naći svoje stado

Povratnik iz Vragolova kod Rogatice s ljubavlju odgajao ovce

Al.B.

28.8.2016

Sa stadom ovaca koje bi obično paslo nedaleko od kuće koju je teškom mukom i vlastitim trudom obnavljao, Ifet Kadrić je skraćivao svoje penzionerske dane.

Briga o životinjama koje su osjećale njegovu ljubav pa mu na svaki poziv trčale u susret, bila je i jedini mogući način da popravi skromna primanja i nastavi obnovu imovine koja u selu Vragolovi kod Rogatice, bez pomoći države, traje već skoro dvije decenije.

Stado koje je Ifet sa suprugom Dervišom s ljubavlju odgajao, u njemu i jedan broj kurbana, nestalo je u trenu.  

Otišao da odmori

- U nedelju smo se vratili sa mevluda u Vragolovima. Ovce su plandovale pod ovom kruškom u ogradi i prođoše ovuda. Mene nešta pritislo i otiš'o sam da odmorim deset minuta. Kad sam otiš'o da ih potražim - nema ih – kaže Ifet Kadrić.

1

Kadrić kuću sam obnavljao

Sa sinom i komšijama, sa oboljelim koljenom i uz pomoć štapa, prešao je blizu stotinu kilometara u potrazi za svojim stadom. Danima je pretraživao šume i stijene do rijeke Prače, prostor oko nekadašnje pruge od Mesića do Hrenovice, prolazio i kroz minska polja kako bi pronašao bilo kakav trag.

- Ovdje su nam odmah ispod kuća sve minska polja. Sve sam ja to preš'o, ali sam „hvat'o“ kud su divlje svinje prolazile, njihovu onu stazu i tu sam prolazio. Ima onih tabli, spale s drveta pa i ne vidiš da je označeno minsko polje. Tek kad sam se vrać'o vidim gdje sam bio – dodaje Kadrić.

Prijavio policiji 

Nestanak ovaca prijavio je policiji koja je otvorila istragu. Jednu ovcu može ukrasti lopov, ali za stado sa 28 bio je potreban detaljan plan, prijevoz i organizirana grupa kradljivaca, koji su porodicu Kadrić doveli na rub očaja. - Kako mi neće biti udarac. To je po nekakvoj, najmanjoj cijeni preko 5.000 maraka štete. To je čovjeku bilo veliko pomagalo uz njegovih 300 maraka penzije, a to sam i radio i drž'o da bih mog'o da živim ovdje, da bih nešto doprinio, da obnovim nešto više. I ova djeca, neki imaju pos'o, neki nemaju, pa sam se borio i za njih, da posijem bar tog krompira i luka, da to ne kupuju – priča nam Ifet.

3

Štala ostala prazna

U Vragolove se vratio 1997. godine, pa je odmah po završetku rata počeo čistiti ruševine i zarasla imanja. Sve je radio rukama, bez mehanizacije i pomoći. 2004. godine od humanitarne organizacije iz Goražda dobio je 10 ovaca, a tek prošle godine motokultivator za koji je trebao uplatiti 30 posto svojih sredstava.

Starost, težak život i naporan rad narušili su njegovo zdravlje, a nedjelo kriminalaca koji su ga ostavili i bez njegovog blaga, bez pomoći i podrške da ponovo stane na svoje noge, prijeti da konačno slomi ovog 74-godišnjeg povratnika.