VIJESTI

"Marš mira" za poginule Krajišnike

Oko 40 učesnika položilo cvijeće na šehidskom spomen-obilježju u Cazinu

Fena

28.8.2016

Učesnici ''Marša mira'' koji odaju počast poginulim Krajišnicima koji su u ljeto 1992. godine iz Hrvatske i evropskih zemalja pješice krenuli prema Cazinu, da bi branili Bosnu i Hercegovinu, krenuli su iz Slunja u Hrvatskoj prema Šturliću u Cazinu.

Njih oko 40 u subotu su položili cvijeće na šehidskom spomen-obilježju u Cazinu odakle su se uputili prema Slunju, gdje su se sastali s tamošnjim predstavnicima Grada i položili cvijeće na spomen-obilježje braniteljima.

Dolazak u Cazin se očekuje u poslijepodnevnim satima kada će biti održana završna manifestacija.

''Dan patrota'' deveti put organizira Udruženje logoraša općine Cazin uz podršku Saveza logoraša u BiH u znak sjećanja na Krajišnike koji su u ljeto 1992. godine iz Hrvatske i evropskih zemalja pješice krenuli prema Cazinu, kako bi se uključili u odbranu BiH.

Iz Saveza logoraša u BiH navode da je od ukupno 1.411 osoba koje su prolazile preko okupiranih teritorija Republike Hrvatske, na područje Cazinske krajine stiglo 1.227 osoba. Poginule su  64, 120 se vodi kao nestalo, a 46 je prošlo kroz srpske logore.

U ljeto 1992. godine kako bi se probili do prostora poznatog kao Bihaćki džep, koji je bio pod kontrolom Petog korpusa Armije RBiH, Krajišnicima su pomoć pružili pripadnici Hrvatske vojske i civili s područja opštine Slunj, koji su im bili vodiči na tom putu. Među poginulima je i jedan pripadnik HVO-a, koji je bio vodič.

U novembru 1991. godine tenkovi JNA su ušli u Slunj i uz pomoć lokalnih Srba okupirali grad. Nesrpsko stanovništvo je prognano i počelo se povlačiti prema BiH. Stanovništvo Cazinske krajine je prihvatilo hrvatske izbjeglice, pružilo im utočište i pomoglo pri odlasku u treće zemlje.