ZDRAVLJE U KUĆI

STANJE ALARMANTNO Stiže nezapamćena epidemija, oboljet će 80 miliona ljudi!

Samo u Evropi

(N. K.)

28.8.2016

Klimatske promjene mogle bi do 2050. udvostručiti broj Evropljana alergičnih na polen ambrozije, pa bi se taj broj sa sadašnja 33 miliona mogao popeti na 77 miliona, ocjenjuje se u studiji objavljenoj ove sedmice.

Ova biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike koja se veoma brzo širi i čiji polen uzrokuje jake alergije, već je dosta prisutna u središtu i na jugu Evrope te na jugoistoku Francuske, unatoč redovnim kampanjama uništavanja, prenosi Hina.

Alergija na ambroziju spada u polenske ili sezonske alergije od kojih u različitom stepenu pati gotovo 40 posto Evropljana. Te alergije može prouzročiti polen drveća (breza, čempres) u proljeće, a u ljeto i jesen polen trava i korova.

- Ovo je prva studija kojoj je zadaća izmjeriti eventualni utjecaj klimatskih promjena na alergije - istakao je Iain Lake, voditelj studije objavljene u časopisu “Environmental Health Perspectives”.

Naučnici su do broja 77 miliona alergičnih Evropljana došli polazeći od pretpostavki koje pokazuju da će se polen ambrozije u budućnosti proširiti i na druge evropske zemlje poput Njemačke i Poljske.