BIH

NJEMAČKI MEDIJI TVRDE Uspješna bh. firma finansira teroriste: Stigao demant i najava tužbe

Sultan drinks

Avaz.ba

28.8.2016

Uspješna firma koja proizvodi popularna pića Sultan Drinks tužit će njemački magazin „Der Spiegel“ koji je širenjem lažnih informacija nanio štetu ovom brendu.

Njemački magazin je, naime, ovih dana objavio tekst u kom se navodi da se dio profita ove firme, čije je sjedište u Austriji, koristi za promociju džihadističkih aktivnosti, piše BiznisInfo.

U tekstu se praktično ne navodi niti jedan argument protiv ove firme, za koju se čak kaže da je liberalna, ali se tvrdi da pojedini zastupnici, odnosno trgovci njihovim pićima novac koriste u spomenute svrhe.

S obzirom na negativan naslov i kontekst u koji je kompanija stavljena, te s obzirom da je nekolicina evropskih medija prenijela ovaj tekst, uključujući „The Local“ i ruski „Sputnjik“, nema sumnje da je firmi nanesena velika šteta.

Direktor Mirzet Spahić demantovao je sve navode njemačkog lista.

"Te optužbe su smiješne, neosnovane i bez ikakvih dokaza. One, nažalost, pokazuju koliko su pojedini mediji spremni da muslimanima koji žive i rade u Evropi naštete, a posebno firmama koje uspješno rade a čiji su vlasnici muslimani. Mi takve optužbe kategorično odbijamo. Sastavili smo tim advokata te pokrećemo tužbu protiv lista “Spiegel” i svih medija koje budu prenosili ovako neosnovane i ozbiljne optužbe protiv naše firme", rekao je Spahić za austrijski Krone.at.