GLOBUS

Turska vratila u Makedoniju pet pripadnika Islamske države

Protiv njih podnijeta krivična prijava

(N. K.)

28.8.2016

Pet državljana Makedonije, osumnjičenih da su pripadnici Islamske države, koji su pritvoreni u Turskoj, vraćeni su u subotu u Makedoniju, izjavio je makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov.

On je dodao da je protiv njih podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje u vezi sa krivičnim djelom "učestvovanje u stranoj vojsci, policiji, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji", prenijela je TV Telma.

Čavkov je na konferenciji za novinare rekao da su u sinhronizovanoj operaciji makedonske i turske policije 12. avgusta privedena tri muškarca iz Kumanova i dvojica iz Skoplja, prenosi MIA.

- U pokušaju da pobjegnu, dvojica osumnjičenih su ozbiljno ranjeni. Pošto su uhapšeni, prebačeni su u pritvorni centar za strance u Istanbulu - dodao je Čavkov, prenosi Tanjug.

- Koliko dosad znamo, te muškarce, stare od 18 do 24 godine, ranije su organizovali makedonski džihadisti koji su bili u Siriji. Osumnjičeni su otišli u Tursku da bi se pridružili jedinicama mudžahedina u Siriji - rekao je ministar.

Kako je naveo, osumnjičeni su u svojim rodnim mjestima išli na predavanja radikalnih imama koji su ranije bili hapšeni zbog indoktrinacije i radikalizacije.