KOLUMNE

Mito i korupcija

Komentar dana

Piše: Edin Skokić ([email protected])

28.8.2016

Strašno je bilo slušati svjedočanstva roditelja koji su bili spremni na sve, pa i da plate zapošljavanje svoje djece u KPZ-u Tuzla. Rekla je to sutkinja Vildana Helić u nedavnom obrazloženju presude Hasanu Hodžiću, nekadašnjem direktoru KPZ-a Tuzla, koji je osuđen na sedam godina robije zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Bivšem vladaru tuzlanskog zatvora, kako je navedeno u presudi, oduzet će se i 190.000 KM imovinske koristi, koju je Hodžić stekao tako što je posao za 14 osoba naplatio između sedam i 20 hiljada KM.

Je li Hodžiću oduzeto ono što je na kriminalan i koruptivan način stekao, nije poznato, ali je poznato da se Hodžić i dalje vozi u skupocjenom automobilu i da nije iza rešetaka. 

Da Hodžić nije jedini koji je za novac zapošljavao u javnim ustanovama, govori i posljednje hapšenje četiri osobe u akciji "Bosna", koju je, prema nalogu Tužilaštva KS, proveo FUP. Ova uhapšena grupa, koju čini i jedan od direktora „Elektroprivrede BiH“ Esed Džananović, prema inkriminacijama, također je za novac zapošljavala osobe u javnim ustanovama i institucijama. 

Njihova krivica, naravno, tek će se dokazivati, ali je nedvojbeno da ovakvih primjera ima diljem BiH, skoro u svakom javnom i usto profitabilnom preduzeću. 

Institucije sistema moraju, bez sumnje, povesti beskrupuloznu bitku protiv korupcije i nepotizma, pošasti koja je poprimila takve razmjere da je državni neprijatelj broj jedan. U suprotnom, naša zemlja će ostati i bez snova o boljoj budućnosti, a mladi će uzimati kartu u jednom smjeru i dolaziti samo jednom godišnje u posjetu roditeljima.