CRNA HRONIKA

TUGA Ujak iz pakla, umjesto na sahranu dječaku, otišao u branje gljiva

U Petkovcima kod Zvornika ukopan monstruozno ubijeni Lazar Rebić (2)

Autor:E. SKOKIĆ

27.8.2016

Rodbina, komšije i prijatelji jučer su u Petkovcima kod Zvornika prisustvovali sahrani dvadesetomjesečnog dječaka Lazara Rebića, koji je prije nekoliko dana mučki ubijen u rejonu Donje Kamenice. 

Ujna u pritvoru

Osumnjičena za njegovo ubistvo je 34-godišnja Fatima Durak, koja je bila u vanbračnoj zajednici s dječakovim ujakom Mijatom Rankićem. Fatima ja zadržana u jednomjesečnom pritvoru, dok je Mijat pušten na slobodu, ali jučer nije bio na posljednjem ispraćaju svoga sestrića, čije je tijelo nakon smrti stavio u najlon kesu te ga prekrio kamenicama i tanjim slojem zemlje. 

lazar-1

Lazar Rebić: Mučki usmrćen  

U Petkovce je stigla i dječakova majka Rosa, koja je Lazara i njegovog devetomjesečnog brata Marka te oca Slađana ostavila bez ikakvog obrazloženja i otišla “lutati” Zvornikom i okolinom. 

- Nazvala me i pitala može li prisustvovati sahrani. U prvi trenutak nisam pristao na to, ali sam joj na kraju dozvolio da dođe - kazao je za “Avaz” Slađan Rebić, otac mučki ubijenog dječaka.

Nakon Rosinog bijega od djece i supruga, Centar za socijalni rad u Zvorniku brigu o Lazaru i Marku povjerio je Mileni i Peri Rankiću, njenim roditeljima, jer otac Slađan zbog poslovnih obaveza nije bio u mogućnosti da se u potpunosti posveti njihovom podizanju. 

Ipak, Milena i Pero su, uz blagonaklonost zvorničkih socijalnih radnika, djecu prepustili Fatimi i Mijatu, osobama sklonim konzumiranju alkohola i nasilju, koji su se ponadali da će dobiti jednokratnu novčanu pomoć kao protuuslugu. 

majka-rosa

Majka Rosa: Napustila porodicu 

Nažalost, Lazar nije preživio torturu u njihovom domu, dok je poslije nezapamćenog zločina u zvorničkom kraju devetomjesečni Marko još u kući bake Milene i djeda Pere, iako tamo ne postoje elementarni uvjeti za boravak djeteta.

otac-sladjan

Otac Slađan ljubi sinov kovčeg

- Bio sam zauzet organiziranjem sahrane i nisam bio u mogućnosti posjetiti Marka. Narednih dana otići ću u Centar za socijalni rad da vidim šta ću i gdje sa sinom - rekao je Slađan.

Njemu su podršku u najtežim trenucima pružile kolege iz zvorničke “Glinice”, ali i brojne komšije i prijatelji. Svi oni su plakali u vrijeme vjerskog obreda i izgovorenih riječi pravoslavnog sveštenika. Zaplakao je i sveštenik...

Majka zanijemila

- Sveštenik je bio u civilu jer Lazar nije stigao ni da bude kršten - kazao je tihim i tužnim glasom Slađan Rebić, kojeg je kao tromjesečnog dječaka ostavila majka, a brigu o njemu preuzeo je otac koji je prije nekoliko godina preminuo. 

Telefonski smo jučer razgovarali i s Mijatom Rankićem, Lazarovim ujakom, koji je zajedno s Fatimom Durak bio osumnjičen za dječakovo ubistvo. Kazao nam je da se poslije puštanja na slobodu slabo kreće jer strahuje za svoju sigurnost.

- Danas sam uspio da odem u branje gljiva. Morate me razumjeti, u ovom trenutku zaista nisam u mogućnosti da komentarišem tragični događaj - kazao nam je Mijat Rankić.

Majka ljubila kovčeg

Majka Rosa nije progovarala. U trenutku kada je bijeli sanduk s tijelom nevinog dječaka iznesen u dvorište, ona je zaplakala i poljubila lijes. Komšije i rodbina su u tuzi i nevjerici komentirali kako se tragična sudbina mogla izbjeći, ali je to za Lazara jučer, nažalost, bilo prekasno. Bijeli lijes je stavljen na traktorsku prikolicu, zajedno s igračkama, a svoj smiraj dvadesetomjesečni Lazar pronašao je na groblju u Petkovcima.