GLOBUS

Turska uništila arsenal terorističkih grupa u Siriji

Prema pisanju inostranih medija

Fena

27.8.2016

Turska je danas uništila arsenal i komandni položaj, koji pripadaju terorističkim grupama u trenutku kada kurdska milicija u Siriji optužuje Tursku da je bombardovala njene položaje.

Turska agencija nije precizirala da li su turske snage ciljeve gađale artiljerijskom vatrom ili iz aviona niti koje grupe su uzele na nišan, ali je navela da su pogođeni ciljevi južno od grada Džarablusa, koji su proturski pobunjenici u srijedu preuzeli iz ruku džihadista.

Prokurdski pobunjenici u Siriji su ranije danas saopštili da su se jutros našli na meti turskih vazdušnih udara, koji su uslijedili poslije granatiranja kasno u četvrtak, podsjeća francuska agencija.

Istvoremeno, Sirijska ospervatorija za ljudska prava i kurdski izvori saopštili su da su se borci koje podržavaju Kurdi sukobili danas sa turskim snagama u tenkovima na sjeveru Sirije, u blizini granice s Turskom.

Turska vojska pokrenula je u srijedu operaciju "Štit Eufrata" u Siriji da bi protjerala pripadnike Islamske države iz pograničnog regiona, ali i suprostavila se napredovanju kurdskih snaga - koje Ankara smatra neprijateljima.

Turska smatra prokurdsku miliciju pod nazivom Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) i Kurdsku partiju demokratske unije (PYD) terorističkim grupama koje namjeravaju da oforme autonomni kurdski region u Siriji, iako one sarađuju sa SAD u borbi protiv Islamske države.