REGION

AKCIJA "ĆELIJA" Uhapšena petorica makedonskih pripadnika ISIL-a

Namjeravali da se priključe Islamskoj državi

(E. Ma.)

27.8.2016

Vlasti u Turskoj uhapsile su pet makedonskih državljana zbog sumnje da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država (ID), objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

Ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je novinarima da su ta petorica uhapšeni 12. avgusta u sinhronizirnoj akciji makedonske i turske policije u jednom od stecišta džihadista u mjestu Askaraj u Turskoj.

Po privođenju u Askaraju petorica makedonskih državljana odvedena su u prihvatni centar u Istanbulu, a poslije toga isporučena Makedoniji.

Čavkov je rekao da su uhapšeni, koji su namjeravali da se priključe terorističkoj organizaciji ID, isporučeni Makedoniji i određen im je pritvor.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova je naveo da su u nastavku akcije protiv pripadnika stranih vojnih i paravojnih formacija koja je nazvana "ćelija" trojica uhapšenih iz Kumanova (21 i 24 godine), a dvojica iz Skoplja (18, 19 i 20 godina).

Čavkov je rekao da su u sabirnom centru u Askaraju petorica osumnjičenih makedonskih državljana, zajedno sa četiri osobe iz Albanije, Sirije, Palestine i Maroka, čekali povoljne uvjete za transfer u Siriju.

- U toku akcije (hapšenja) pri pokušaju bjekstva dve osobe su dobile teške tjelesne povrede. Prema dosadašnjim saznanjima, osumnjičeni su otišli u Tursku sa jedinim krajnim ciljem da se priključe mudžahedinskim jedinicama u Siriji - rekao je Čavkov.

On je dodao da su njih podsticali makedonski državljani-džihadisti koji su duži period boravili u Siriji.

Kako je istakao, uhapšeni su duži period posjećivali vjerska predavanja radikalnih imama u svojim gradovima, gdje je započelo njihovo indoktriniranje od osoba koje su, napomenuo je, "bile obuhvaćene u prethodna dva dijela policijske akcije "Ćelija".