VIJESTI

DODIK: BiH je surogat i nije uspjela biti država

Svečanost povodom 20 godina SNSD-a u Banjoj Luci

G. DAKIĆ

27.8.2016

U Banjoj Luci je održana manifestacija obilježavanja 20 godina postojanja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Svečanosti su prisustvovali predsjednik stranke i RS Milorad Dodik, kao i visoki funkcioneri SNSD-a Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Dragan Lukač, Luka Petrović, Igor Radojičić, Nada Tešanović, ali i predsjednici DNS-a Marko Pavić i lider socijalista Petar Đokić.

Lider SNSD-a zahvalio se svima koji su 20 godina bili uz ovu stranku.

- Počeli smo u jednoj mračnoj, neosvjetljenoj prostoriji, a danas velike sale ne mogu da osvijetle sve ono što smo uradili. Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način SNSD-u dali podršku. SNSD je krenuo sa snažnim uvjerenjem da RS može da ponudi novu političku viziju i da je izvuče iz izolacije i da spriječi njen raskol - rekao je Dodik.

On je dodao da je SNSD dao RS demokratski predzanak. Dodik smatra da je SNSD put uspjeha i da je taj put vezan za čvrstu volju i za borbu koja nikada ne prestaje.

- RS je sa SNSD-om dobila snažnu volju i dobila je pažnju na širem regionalnom planu. Naš put podrazumijeva izdržljivost ka osvajanju vlasti. Ako imate vlast, onda možete da pravite puteve i da utičete na reforme. Ako ste vlast, onda imate odgovornost i možete da realizujete svoje ideje. Mi možemo da tvrdimo da je veoma teško biti vlast deset godina - istakao je Dodik.

Dodik je kazao da je SNSD u svim bitkama poštovao protivnike. Politika SNSD-a se odnosni na poštovanje Dejtona, a veliki dio međunarodne zajednice, kazao je Dodik, radi na razbijanju upravo tog sporazuma.

- Od 2001. do 2005. godine gubljene su mnoge nadležnosti, jer nije bilo političkog karaktera i odgovornosti prema narodu. RS smo postavili na novi put, na put vraćanja ddostojanstva. Najviše nas boli gubitak fiskalnog suvereniteta koji je prenesen na nivo BiH. To je bilo poražavajuće. Reforma policije je trebala da dođe na kraju i da je mi prihvatimo uprkos nasilju visokog predstavnika - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je BiH surogat i da nije uspjela da bude država. Sve što se gradi u BiH izgrađeno je, kaže Dodik, na bazi nasilja. SNSD neće da ćuti, istakao je Dodik.

- Nećemo verifikovati nametnuti Sud i Tužilaštvo BiH koji kažnjava sve što je srpsko. Neću to da dozvolim, hoću da se pobunim i neću da budem glup. Niko nam ne može oduzeti imovinu, jer je to odlučeno Ustavom i Dejtonom. Nigdje ne piše da imovina pripada BiH. Odlučni smo da se nosimo s vama. Nećete nas vratiti u vremena Otomanske imperije u kojima je jedan čovjek sudio, a raja stenjala i trpila. RS će tražiti konsenzus da odbaci bh. pravosuđe koje bezočno otima naše interese - kazao je Dodik.

Stranci određuju da li će postojati ili neće postojati grb i himna RS, kao i Dan RS.

- Nismo kao oni koji su vođeni u Jasenovac sa nadom da će im tamo biti dobro. Naša borba protiv nasilja u Sarajevu je beskompromisna. Ako danas ukinu Dan RS, sutra će tražiti ukidanje RS. To nećemo dati. Nećemo učiniti zlo nikome, ali nećemo se predati. Ne dajite prostor strancima da upravaljaju nama. To ssu trećerazredni mešetari koji svoju politiku kreiraju na strahu sarajevske čaršije - zaključio je svoj govor Dodik.

Zahvalnice i nagrade

Nakon polusatnog dokumentarnog filma, u kojem je sažeta historija Dodikovog SNSD-a, lider stranke je uručio povelje, zahvalnice i nagrade.

Zlatnu značku SNSD-a dobili su bivši predsjednik RS Milan Jelić koja je uručena njegovom sinu Petru, bivši generalni sekretar stranke Nenad Baštinac, Slavko Mitrović, Stanislav Čađo, Nikola Kragulj, Uroš Gostić, Dobrislav Ćuk. Povelja SNSD-a posthumno je dodijeljena Marku Ašaninu, Zdravku Ježu, Bati Davidoviću, Bori Rudiću. Dobitnici povelje su i Ranko Karapetrović, Milan Mazalica, Velimir Kunić, Milko Čolaković, Jovo Radić, Krstan Simić, Nikola Perić, Dimitrije Ivanić, Nevenka Pušara, Ranko Škrbić, Aleksandar Cvijanović, Nada Tešanović, Srebrenka Golić.

Zahvalnice za izuzetan doprinos dobili su Petar Sredanović, Ivka Ristić, Jovo Vujinović, Vesna Vožni, Dalibor Račić, Danijela Injac, Zoran Ružičić, Momčilo Đukić.