GLOBUS

Kerry i Lavrov nadomak dogovora o Siriji

Diplomati SAD i Rusije 12 sati razgovarali o rješavanju krize

Redakcija

27.8.2016

Šefovi diplomacija Rusije i Sjedinjenih Američkih D-ržavaa, Sergej Lavrov i John Kerry izjavili su nakon razgovora u Ženevi na temu suradnje na vojnom i humanitarnom planu u Siriji, koji su trajali više od 12 sati, kako su "blizu" dogovora.

Kerry je nakon sastanka s Lavrovom izjavio da su razgovori bili "dugi, produktivni i konstruktivni", te da je "blizu" dogovora s Rusijom o suradnji u Siriji, ali da se neće brzati sa sporazumom.

- Postigli smo jasnoću u vezi s načinom postizanja primirja u Siriji, ali tehnički detalji tek trebaju biti riješeni - rekao je Kerry.

Kako su istakli, ostalo je još nekoliko manjih pitanja koje treba riješiti s drugom stranom.

Američki državni tajnik dodao je da će se razgovori na razini tehničkih timova nastaviti u sljedećih nekoliko dana.

- Neke stvari još treba finalizirati - dodao je Lavrov.

Kerry i Lavrov imali su dugotrajan razgovor, ttokom kojeg su povremeno uzimali stanke kako bi se konzultirali sa svojim timovima.

Šefovima diplomacija pridružio se tokom dana i posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura.

Prethodno je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova potvrdila kako su teme razgovora dvojice diplomata bile rješavanje sirijske krize, kao i mogućnosti bliske suradnje u borbi protiv naoružanih skupina koje su sada aktivne u Siriji.

Washington i Moskva su već sedmicama u kontaktu povodom uspostavljanja vojne suradnje u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.