AUTO-MOTO

Ovo je najjeftiniji svjetski automobil (VIDEO)

Novitet indijske kompanije Bajaj

(D. K.)

26.8.2016

Indija je druga najmnogoljudnija zemlja svijeta, ali i država u kojoj je mnogo siromašnih. Drugim riječima, idealno tržište za prodaju jeftinih proizvoda.

Za razliku od Kine, gdje su u transportu dominirali bicikli, osnovno prijevozno sredstvo u Indiji su mopedi i mali motocikli. To je omogućilo indijskoj kompaniji Bajaj da postane najveći svjetski prozvođač motocikala s čak četiri miliona jedinica godišnje!

Na osnovu iskustva s dvotočkašima, Bajaj je odlučio Indijcima ponuditi najjeftiniji svjetski automobil koji se na matičnom tržištu prodaje pod oznakom RE60, dok izvozne verzije nose ime Qute.

Zbog spartanske opreme neki Bajaj Qute svrstavaju u "četverocikle", ali takva ocjena je pretjerana. Qute je pravi automobil dužine 2752 mm koji, i pored širine od svega 1312 mm, nudi prostor za smještaj četiri osobe.

Nema klasičnih prozora, vrata su od plastike, svi spojevi i varovi su vidljivi golim okom, automobil(čić) se kotrlja na minijaturnim 12-colskim točkovima. Sjedala su montirana na primitivni cjevasti okvir, samo vozačko se može pomjerati po dužini, nema naslona za glavu…

Postoje dva minijaturna prtljažnika - naprijed (kapacitet 60 litara) i nazad (44 litra). Kuriozitet: Rezervni točak smješten je ispred nogu suvozača! U opremu je uključen i moderni audio MP3 sistem s mogućnošću reprodukovanja sadržaja s USB-a i SD kartice.

Iskustva u proizvodnji motocikala Bajaj je prenio na Qute pa minijaturni automobil pokreće jednocilindarski motor zapremine 216 kubika koji je smješten iza zadnje klupe. Razvija 13 KS i Quteu omogućava postizanje maksimalne brzine 70 km/h uz prosječnu potrošnju od tri litra na 100 km.

Za prijenos snage na zadnje točkove zadužen je motociklčistički sekvencijalni 5-stepeni mjenjač, piše portal Autosnova.com.

Šlag dolazi na kraju; U Indiji Bajaj Qute košta oko 3.300 KM što ga čini najjeftinijim svjetskim automobilom. Ovih dana počela je prodaja u Rusiji i Turskoj gdje – opterećen dažbinama i maržom uvoznika – i nije baš tako jeftin.