LIFESTYLE

Ovo je pet najpopularnijih programskih jezika za 2016.

Posao koji se danas izuzetno cijeni

(D. K.)

26.8.2016

Nije nikakva novost da se znanje programskih jezika danas izuzetno cijeni. U ovoj poslovnoj grani posla ima sve više, a programera uvijek nedostaje, zato vam donosimo šta je trenutno aktuelno, a na vama je samo da počnete učiti jedan od njih. Svakako, valja spomenuti i da se većina programera danas uči upravo preko stranica kao što su Udemy, Codecademy, YouTube i mnoge druge.

1. Apple Swift

Nakon što je Apple objavio svoj novi programski jezik Swift, mnogo je programera počelo učiti ovaj jezik jer Apple nudi odličnu platformu za razvoj mobilnih i desktop aplikacija. Swift je ujedno i jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjice, iako je star svega dvije godine.

Ovaj vam online kurs nudi pregršt dobrih primjera kako razvijati aplikacije pomoću Swifta. Rob Percival je odličan mentor i od njega ćete mnogo naučiti.

2. ES6 Javascript

Ako vam se više sviđa front end, ES6 je definitivno jedan od programskih jezika na koji valja obratiti pažnju. Činjenica da se radi o iznimno dobrom programskom jeziku jest da ga je čak i Googleov Angular prihvatio za svoju budućnost. Ovaj vam kurs nudi učenje od samih početaka, tako da možete steći iskustvo na temelju primjera.

3. HTML & CSS

Iako se mnogi neće složiti da ovo spada u kategoriju programskih jezika, HTML i CSS danas su nezaobilazne kategorije koje svaki web programer mora znati. Obično su ovo i uvertire u web programiranje, pa tako ako ste totalni početnik, ovo je svakako dobar kurs za početak. Cijena također samo 10 eura.

4. Node.js

Node se u posljednje vrijeme probio među najpopularnije programske jezike zahvaljujući svojim raznolikim mogućnostima. U Node.js-u napisane su brojne popularne aplikacije, a uz ovaj kurs možete zagrepsti ispod površine i naučiti V8, Express, MEAN stack, osnovne Javascript koncepte i još mnogo toga.

5. Pyhton

Python je jedan od backend programskih jezika koji je također primjenjiv u vrlo širokom spektru. Za njega postoje brojni library koji vam pomažu da olakšate razvoj svojih aplikacija. Python je također i jedan od jezika koji se često koristi za hardver, a ujedno je i jedan od programskih jezika koje je najlakše naučiti.