KOLUMNE

Otpor je uzaludan

Komentar dana

Amil DUČIĆ

27.8.2016

Iako čelni ljudi institucija u RS, kako se moglo i očekivati, izjavljuju da neće priznati odluku Apelacionog odjela Suda BiH o knjiženju vojnog objekta "Veliki Žep" u Han-Pijesku, ovaj sudski čin, ipak, predstavlja presedan koji bi trebao dovesti do nezaustavljivog procesa knjiženja i preostale vojne imovine na državu BiH.

Pod uvjetom, kako su jučer za "Avaz" poručili iz Štaba NATO-a u Sarajevu, da „djeluje pravna država". Dio pravne države počeo je djelovati. Državna pravobraniteljica Medina Vilić poručila je za naš list da će na osnovu ove odluke odmah krenuti u aktivnosti knjiženja preostala 22 objekta na državu.

I za Ministarstvo odbrane BiH, kako govore njegovi čelnici Marina Pendeš i Sead Jusić, riješene su sve dileme. Ova institucija također će pokrenuti sve potrebne aktivnosti kako bi BiH već na narednom samitu NATO-a bio aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP).

U Briselu, sjedištu najjačeg vojno-političkog bloka na svijetu, uočili su pomake koji se na polju euroatlantskih integracija BiH dešavaju. Apeliraju na lidere da učine sve kako bi naša država uhvatila ovaj voz.

Bosna i Hercegovina i dalje je NATO-u strateški važna kada je riječ o proširenju ovog bloka na područje zapadnog Balkana. BiH je, naime, gledajući geostrateški, velikim dijelom svoje granice okružena s članicama NATO-a.

A to su Hrvatska, koja je članica već sedam godina, te Crna Gora, koja će to uskoro i formalno biti, a nakon što je u maju potpisala protokol o pristupanju. Stoga je više nego logično da BiH bude sljedeća na redu, kako bi se zaokružio ovaj region.

S druge strane, NATO je već prisutan u BiH. U Sarajevu postoji Štab Sjevernoatlantske vojne alijanse, čiji je jedan od primarnih fokusu daljnja integracija naše države u ovaj vojno-politički blok.

Stoga najava nadležnih institucija u RS da će, kada je riječ o sudskoj odluci u vezi s knjiženjem vojnog objekta "Veliki Žep" na državu, ako treba ići i do Strazbura, posve nerazumna. Još nerazumnije bit će bilo kakvo opiranje provođenju ove presude.