VIJESTI

KURIDŽA: Držali su me krvavog u samici!

PRIJEDOR Aktivista KVART-a podnio prijavu Unutrašnjoj kontroli MUP-a RS

M. DEDIĆ

26.8.2016

Iz nevladine organizacije Centar za mlade KVART iz Prijedora jučer su se oglasili saopćenjem u kojem navode da su u utorak, 23. avgusta, rano ujutro svjedočili brutalnosti pripadnika CJB Prijedor nad njihovim aktivistom Nikolom Kuridžom. U saopćenju tvrde i da su policajci bez naloga ušli u privatni stan, prisutnima naredili da ga napuste, a potom u liftu, nakon što je Kuridža ničim izazvano drsko ponašanje policajaca prokomentirao u stilu: „Kriminalci su na vlasti, ali nas hapse“, bijes iskalili na njemu.

Pod terapijom

- Jedan od policajaca zgrabio je rukom Nikolu za vilicu te ga počeo udarati policijskom palicom po rebrima. Na pitanje zašto to radi, dobio je odgovor: „Tek ćeš da vidiš“ – navode u KVART-u, dodajući da je „nasilje nastavljeno i u policijskom automobilu“.

Tokom napada Kuridži su oštećene i naočale bez kojih se, jer ima dioptriju -5,5, vrlo teško snalazi.

- Kuridža je zatim odveden u prostorije CJB Prijedor krvavog lica te je tretiran kao terorista ili ubica, iako kod sebe nije imao niti oružje niti bilo koju drugu zakonom zabranjenu supstancu ili predmet - kažu u saopćenju iz KVART-a.

Jedno vrijeme proveo je i u samici, a zatim je, navode u NVO, odveden u centralnu zgradu CJB Prijedor, gdje je s njim duže od dva sata razgovarao pomoćnik komandira PS Prijedor 1. Nikola Kuridža u telefonskoj izjavi za “Avaz” naveo je da je trenutno pod terapijom, da uzima lijekove protiv akutnog stresa te je, osim psihijatra specijaliste, pomoć potražio i kod hirurga i otorinolaringologa.

- Sve nalaze priložio sam u prijavi koja sam proslijedio Unutrašnjoj kontroli MUP-a RS. Za sve imam i svjedoke, a planiram tužiti nasilnike – kazao nam je Kuridža.

Prekršajni nalog

U CJB Prijedor navode da je potvrđena prijava o narušavanju javnog reda i mira i da su policajci upućeni na lice mjesta.

- Osoba inicijala N. K. lišena je slobode i izdat joj je nalog za počinjena dva prekršaja, svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje te odbijanje naređenja policijskog službenika. Nije bilo nikakvog premlaćivanja - navedeno je iz CJB Prijedor.

Suočavanje s prošlošću

Centar za mlade KVART svesrdno se već godinama zalaže za suočavanje Prijedora s prošlošću i ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za obilježavanje Dana bijelih traka svakog 31. maja u ovom gradu. Također, zalažu se i za podizanje spomenika ubijenoj djeci Prijedora.