VIJESTI

Kredit za Panonska jezera vraćen novcem prevarenih kupaca stanova?!

SKANDALOZNO Kako su Imamović i Direkcija za obnovu i izgradnju krčmile budžet

E. SKOKIĆ

26.8.2016

Već sedam godina traje agonija kupaca stanova i poslovnih prostora u objektu „15. maj“ u Tuzli. Mnogi od njih podigli su kredit, uložili svoju ušteđevinu kako bi u novosagrađenoj zgradi njihova djeca imala svoje sobe. No, djeca su pozavršavala škole i fakultete, a oni još nisu dobili ključeve stanova koje su davno otplatili.

Nedavno je u Direkciji za izgradnju Grada Tuzla, koja je prodavala stanove u tom stambeno-poslovnom objektu, otvoren predstečajni postupak, a revizor kojeg je angažirao predstečajni upravnik procijenio je da je za dovršetak gradnje zgrade potrebno 1,2 miliona KM.

Gubici u poslovanju

- Svojevremeno je Direkcija za obnovu i izgradnju Općine Tuzla podigla kredit za gradnju prvog jezera u kompleksu „Panonica“. Kredit u iznosu 1,2 milion KM podignut je u Tuzlanskoj banci, a ugovorom između Direkcije i Općine predviđeno je da će se ovaj iznos doznačiti na račun Općine Tuzla kao ostvarena dobit. Mišljenja smo da je upravo ovaj ugovor ključni razlog zašto Direkcija nije okončala gradnju objekta „15. maj“, jer se u cijelosti poklapaju iznos neophodan za dovršetak radova i iznos koji je Direkcija prebacila Općini, a koji je usmjeren za gradnju Panonskih jezera. Faktički, naš novac je 2010. usmjeren na otplatu kredita, a ne na gradnju naših stanova - kaže za „Avaz“ Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja „SPO 15. maj“.

jasmin-imamovic

Imamović: Nove teške optužbe

Nekoliko puta obraćali su se Gradskom vijeću Tuzla i gradonačelniku Jasminu Imamoviću, ali, osim pustih obećanja, konkretnih aktivnosti na pronalasku rješenja za njihove probleme nije bilo.

- Na sjednici Gradskog vijeća 21. januara 2016. Imamović je obećao da će preduzeti određene aktivnosti radi okončanja naše agonije. Od tada je prošlo sedam mjeseci, a naš problem više niko nije ni spomenuo. Indikativna činjenica u cijeloj priči je što Direkcija za obnovu i izgradnju od 2013. godine bilježi gubitke u poslovanju, ali je tek 2016. odlučeno da se otvori predstečajni postupak – govori Šuvalić.

Ako Direkcija za obnovu i izgradnju ode u stečaj, kupci stanova i poslovnih prostora u tom slučaju morat će svoje pravo prijaviti u stečaju kao izlučno pravo, ali računajući na različitu sudsku praksu, opravdana je bojazan kupaca da im stečajni upravnik ne prizna njihovo pravo i da njihovi stanovi završe u stečajnoj masi.

Preuzeti obaveze

U slučaju da se kupcima u stečajnom postupku ipak prizna izlučno pravo na stanove, što bi značilo da se stanovi izuzimaju iz stečajne mase i predaju njihovim stvarnim vlasnicima, postavlja se pitanje ko će uložiti sredstva neophodna za dovršetak gradnje zgrade. Zbog sveg toga potrebno je da Direkcija za obnovu i izgradnju egzistira sve do završetka zgrade „15. maj“ i uknjižbe kupaca.

Agonija oko 150 kupaca stanova i poslovnih prostora može se okončati samo ako Grad Tuzla preuzme obaveze Direkcije, čiji je većinski vlasnik, te da kroz rebalans budžeta osigura novac neophodan za dovršetak gradnje zgrade.

- Direkcija za obnovu i gradnju imala je Nadzorni odbor, neko je morao usvajati godišnje izvještaje i druge akte. Mi ne ulazimo u to je li u poslovanju Općine, Direkcije, Nadzornog odbora ili drugih lica bilo nepravilnosti ili radnji koje imaju obilježja krivičnog djela. To trebaju provjeriti nadležne institucije, prije svih Tužilaštvo TK – zaključuje Mirsad Šuvalić.

Spriječeno otvaranje stečaja

Adisa Mehanović, kupac stana u zgradi „15. maj“, kaže da su dobili uvjeravanja da stečajni postupak u Direkciji za obnovu i izgradnju neće biti otvoren. No, ona upozorava i na obaveze građevinskog preduzeća „Giprom“, koje je, prema procjeni sudskog vještaka, dužno uložiti još oko 850.000 KM u dovršetak gradnje zgrade.