VIJESTI

ISPOVIJEST MAJKE: Donirala sam organe svog djeteta da drugi roditelji ne bi osjetili ovu bol

Plemenit čin vrijedan svakog divljenja

Autor:M. HODŽIĆ

26.8.2016

Josip i Gabrijela Mioč, roditelji šestogodišnje Božane koja je u splitskoj bolnici podlegla povredama zadobivenim nakon što ju je automobilom udario pijani vozač u Tomislavgradu, odlučili su se, uprkos velikoj tragediji koja ih je zadesila, na plemenit čin vrijedan svakog divljenja.

Nakon što im je saopćeno da je njihova djevojčica izgubila bitku za život, donijeli su najhumaniju odluku, da daruju njene organe i tako spase druge živote.

Ostale cipelice

Ova priča o najvećoj tragediji s jedne i nesebičnosti roditelja i njihovom plemenitom činu s druge strane, dirnula je sve ljude.

Božanina majka Gabrijela, iako shrvana tugom, za „Avaz“ je ispričala da je uvijek svima govorila da, ako se ne daj Bože njoj nešto desi, daruju njene organe.

bozana-mioc

Božana Mioč: Podlegla povredama

I kada se suočila s gubitkom djeteta, nije ni sekunde dvojila kakvu će odluku donijeti.

- Uvijek bih to napravila. U tom trenutku kao da ti Bog kaže da će tvoje dijete nastaviti živjeti u drugoj djeci i ljudima i da će oni biti spašeni. Znali smo da je prekasno za našu Božanu, da se više ništa ne može učiniti, a njeni organi bili su zdravi. Htjeli smo pomoći drugoj djeci, da njihovi roditelji nikad ne dožive najveću bol koju jedna majka i otac mogu doživjeti gubitkom djeteta, a koja nas sada razdire. I rekli smo: Neka druga djeca prežive - kazuje nam Gabrijela, u čijem se glasu, uprkos tome što je prekjučer sahranila voljeno dijete, osjeća ponos dok govori.

Božana je najesen trebala poći u prvi razred. Roditelji su svojoj maloj princezi kupili nove cipelice za školu, ali ih ona, nažalost, nije stigla obuti.

Još tri kćerke

- Žao mi je što ih nije ni obula. Nikad čovjek ne bi pomislio da se njemu ovakvo nešto može desiti. Božana je sa svojih šest godina učinila nešto toliko veliko, što neki čovjek za cijeli život ne uspije. Kažu da su njenim organima spašena četiri života. Dva organa dali su u Njemačku, a dva u Hrvatsku. Nije nam se niko još javio od obitelji čiji su najmiliji spašeni. Bog će odrediti hoće li se i kada javiti - govori nam Gabrijela.

Josip i Gabrijela imaju još tri djevojčice, a Gabrijela je trudna peti put i nosi djevojčicu. Ističe da će, kada rodi, bebi dati ime Božana.