GLOBUS

ITALIJA: I pored vlastitih nedaća, izbjeglice sa Bliskog Istoka pomažu nastradalima u potresu (FOTO)

Sedamdesetak tražitelja azila odrekli se dnevne novčane pomoći

D. K.

26.8.2016

Tražioci azila i izbjeglice sa Bliskog Istoka koji su prebjegli u Italiju pokazali su svoju humanost, uprkos nedaćama sa kojima se i sami suočavaju. Naime, njih sedamdesetak priteklo je u pomoć preživjelima u zemljotresu koji je prije dva dana odnio 250 života u Italiji. Osim toga, donirali su novac i pomogli u čišćenju ruševina nakon katastrofe.

Izbjeglice su se novca u iznosu od po dva eura, koji im je bio namijenjen kao dnevna pomoć, odrekli i donirali ga preživjelima.

- Slike i videosnimci zemljotresa natjerali su ih da se prisjete ratnih dešavanja i strahota od kojih su i sami pobjegli - rekao je Giovanni Maiolo, koordinator za azil.

Spasilačke ekipe i danas, treći dan od potresa, rade sve što je u njihovoj moći kako bi ispod ruševina otkrili i izvukli preživjele.

Abdullai, tražitelj azila iz Benina, trenutno živi u italijanskoj općini Arquata del Tronto, gdje je zemljotres ubio oko 50 ljudi. S obzirom na to da mu je to bio prvi zemljotres sa kojim se suočio u životu, odlučio je dati svoj doprinos i pomoći preživjelima.

- Na početku sam bio vrlo uplašen, a onda sam shvatio da im je sva pomoć dobrodošla, te sam se odlučio da i ja dam svoj doprinos - kazao je ovaj 20-godišnjak.

Podsjećamo, potres jačine 6,2 stepeni Richtera pogodio je u srijedu oko 3.30 sati ujutro područje udaljeno oko 140 kilometara istočno od Rima, uništivši stotine domova i ubivši najmanje 250 ljudi.