VIJESTI

AKCIJA FUP-a U ELEKTROPRIVREDI Oduzeta veća količina novca, diplome, indeksi i računari

Po nalogu Tužilaštva KS

E. Trako

26.8.2016

19.06 Kako saznajemo, uhapšeni su izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH Esed Džananović, glavni tehničar ORL odjela u UKCS-u Safet Bibić, te Ramiz Karavdić i Nedžad Trako.

Do sada je u pretresima pronađena veća količina novca u raznim apoenima, dokumentacija, zabilješke, diplome, indeksi, računari, računarska oprema, telefonski aparati i SIM karice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

esad-dzananovic

Esed Džananović: Jedan od uhapšenih u akciji FUP-a (Foto: Avaz)

18.09 Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), uz asistenciju MUP-a KS, a po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS, trenutno vrše pretrese u zgradi Elektroprivrede BiH. 

- Po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva KS pripadnici FUP-a uhapsili su četiri osobe na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

Uhapšene osobe su osumnjičene da su počinile krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje dara ili drugih obilka koristi i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. Dakle, sumnjiče se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi. U toku su pretresi na nekoliko lokacija na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

Nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, uhapšene osobe bit će predate u nadležnost Tužilaštva KS. Nakon što ih sasluša postupajući tužilac, odlučit će o daljim mjerama, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

(Video: Evelin Trako)