SREDNJOBOSANSKI KANTON

VRANICA Planina s raznolikom florom i faunom, slapovima, špiljama...

Prekrasni krajolici svojom ljepotom oduzimaju dah

L. FILIPOVIĆ

26.8.2016

Vranica, najpoznatija rudna planina u Bosni i Hercegovini, nalazi se sjeveroistočno od Gornjeg Vakufa, a svojim najvišim vrhom Nadkrstac mjeri 2.112 metara nadmorske visine. 

Vodeni gušter 

Veći dio površine Vranice prekriven je pašnjacima s raznolikom florom i faunom. Pretežno se sastoji od blagog padinskog terena, što dozvoljava lagan pristup i ugodno planinarenje. Najkarakterističnija crta ove planine je Prokoško jezero, ledničko jezero zapanjujuće ljepote, puno pastrmke i rijetkog vodenog guštera tritona, jedinstvenog za ovo područje. 

Jezero je okruženo predivnim pastirskim kolibama, od kojih se mnoge i danas, kao i prije mnogo stoljeća koriste za zbrinjavanje pastira i njihovih stada za vrijeme ljetnih mjeseci. Mnoge od ovih koliba su prijatne vikendice na neobično visokim nadmorskim visinama.

nadkrstac

Najviši vrh je Nadkrstac sa 2.112 metara nadmorske visine

Endemske biljke

Na Vranici se mogu naći endemske biljke, kao što su bijelo vraničko zvonce, bosanska zvonička i vranička vrkuta, zatim šumski plodovi: borovnica, brusnica, malina, kupina, šumska jagoda, kao i raznolike gljive, a najviše su primijećene vrganj i lisičarka. 

Zbog raznolikosti trava poznat je i vranički ovčiji sir, koji prednjači ispred mnogih drugih po svom kvalitetu. Vranicu prepoznajemo i po mnogobrojnim i interesantnim izvorima, predivnim slapovima, kao i pećinama i jamama.

Sve te ljepote moguće je upoznati kroz planinarske ture koje skoro svaki vikend organizira Planinarsko društvo „Goran“, a prenoćište je u Planinarskom domu "Rosinj", koji se nalazi ispod istoimenog vrha na visini od 1.680 metara nadmorske visine.