BIH

Rusko njet za BiH ostaje!

Izvoz voća i povrća iz naše zemlje i dalje zabranjen

E. HALIMIĆ

26.8.2016

Privremena zabrana izvoza voća i povrća iz BiH na tržište Ruske Federacije ostaje na snazi do daljnjeg, tačnije dok se ne otklone ozbiljni nedostatci koje je ustanovila ruska inspekcija tokom svoje kontrole u BiH, navodi se u izvještaju komisije, saznaje "Dnevni avaz".

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor „Rosseljhoznadzor” boravila je u našoj državi od 17. do 20. avgusta, a cilj ove inspekcije bio je da se upozna sa sistemom kontrole i nadzora u lancu proizvodnje i izvoza voća i povrća.

Niz nedostataka

Ruski inspektori obišli su više proizvođača u BiH i uvjerili su se da poljoprivrednici u BiH raspolažu dovoljnim proizvodnim kapacitetima za izvoz u Rusiju. No, uprkos tome, ustanovili su i niz ozbiljnih nedostataka u našem sistemu kontrole, a kao prvo naveli su da uzgoj, priprema za izvoz (sortiranje i pakovanje) te fitosanitarna kontrola ne ispunjavaju zahtjeve za izvoz na tržište Ruske Federacije.  

Također su naglasili da se fitosanitarni certifikati BiH nalaze na svima dostupnom mjestu, tačnije da bilo ko u BiH može doći i popuniti fitosanitarni certifikat.   

Dalje se u izvještaju ruskih inspektora navodi da je „Rosseljhoznadzor” radi što skorijeg ponovnog pokretanja izvoza iz BiH u Rusiju, svoje nalaze i zaključke dostavio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO), koje je odgovorno za kvalitetan sistem fitosanitarnog nadzora.

Također, inspektori su, kako se navodi u izvještaju, „zamolili” da MVTEO prihvati ustanovljene nedostatke i predložene mjere za njihovo otklanjanje te da o primjeni mjera što skorije obavijesti „Rosseljhoznadzor”.

Zabrana izvoza uslijedila je nakon što je BiH u Rusiju izvezla breskve iz Gvineje s falsificiranim fitosanitarnim certifikatom. Da je riječ o lažnim certifikatima, pomoću kojih su breskve iz Gvineje transportirane kao bh. roba u Rusiju, potvrđeno je ranije iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Lažni dokumenti

Dokument s kojim se roba izvozi van granica BiH nije teško falsificirati i to nije prva prevara takve vrste. Iz Uprave su potvrdili da su se u svom radu u više navrata susretali s falsificiranim certifikatima pomoću kojih se iz BiH izvozilo u Rusiju.

Zamjerku da su fitosanitarni certifikati dostupni svima potvrđuje i činjenica da su falsifikatori certifikate potpisivali i lažnim imenima, i to imenima slavnih ličnosti.

 - Koliko je banalna situacija do koje idu falsifikatori jeste da smo imali čak u potpisu da je fitosanitarni inspektor Zlatan Ibrahimović obavio kontrolu (poznati švedski fudbaler bh. korijena, op. a.) te da je pošiljka izvezena od izvoznika čije je sjedište u Laktašima kod Visokog - izjavila je Dušanka Makivić iz Uprave za inspekcijske poslove RS.

Ogromno povećanje izvoza

Sumnja da nešto nije uredu s izvozom voća i povrća iz BiH u Rusiju pojavila se nakon analize rezultata vanjskotrgovinske razmjene za prvih šest mjeseci ove godine. Za to vrijeme, naime, BiH je na tržište Ruske Federacije izvezla voća i povrća u vrijednosti od 20.533,309 KM ili nešto više od 14 tona robe.

A za cijelu prošlu godinu iz BiH je izvezeno samo voća u vrijednosti od 23.208,826 KM ili nešto više od 16 tona voća, dok povrće zbog toliko male izvozne količine nije dospjelo ni među prvih deset izvoznih proizvoda. To predstavlja zaista ogromno povećanje izvoza.