REPUBLIKA SRPSKA

Improvizirana škola u Novoj Kasabi sve tješnja za đake

KONJEVIĆ-POLJE Bošnjačka djeca i četvrtu godinu nastavu će pohađati u Edukativnom centru

S. SMAJLOVIĆ

26.8.2016

I naredne školske godine, kao i protekle tri, 120 bošnjačkih đaka Osnovne škole ''Konjević-Polje'' nastavu će pohađati u Edukativnom centru Nova Kasaba, gdje se nastava izvodi prema planu i programu Tuzlanskog kantona. Potvrdio nam je to Muhizin Omerović, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Konjević-Polja.  

Bez rješenja

Kaže da je razlog za to nerješavanje problema u sistemu osnovnog obrazovanja u Republici Srpskoj, odnosno jer se djeci u đačke knjižice i svjedočanstva upisuje „jezik bošnjačkog naroda“, umjesto bosanskoga. Iako u Edukativnom centru u Novoj Kasabi postoje problemi, kaže da će naredne školske godine nastava početi u ovoj obrazovnoj ustanovi. 

- Problem je što u ovom centru iz godine u godinu raste broj učenika, a prostor je skučen, tako da škola ne može primiti sve đake. Rad ovog centra zavisi i od institucija koje finansiraju izvođenje nastave. Rijaset Islamske zajednice BiH ustupio je prostor, a Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH pruža podršku prijevoza djece, dok Ministarstvo obrazovanja ne isplaćuje plaće nastavnicima koji ovdje izvode nastavu - objašnjava Omerović.

Kaže da plaće nastavnicima nisu isplaćene od januara ove godine. I pored navedenih problema, tvrdi da neće ostati u obrazovnom sistemu RS niti će se djeca vratiti u OŠ ''Konjević-Polje'' sve dok se ne ispune zahtjevi bošnjačkih roditelja. 

Ruski jezik

- U OŠ ''Konjević-Polje'' nije samo problem jezika, problem su i tehnički uvjeti škole i cjelokupna grupa nacionalnih predmeta, kao i učenje stranog jezika. U toj školi naša djeca, umjesto engleskog, uče ruski jezik. U školskom odboru od sedam članova bilo je šest srpskih predstavnika i uvijek smo bili preglasani  u svim odlukama, naši se prijedlozi nikada nisu uvažavali - kaže Omerović.