BIH

Briga za mlade, njihov odgoj i obrazovanje je briga svih i ne poznaje poziciju ili opoziciju

Zajednička konferencija za novinare SDA i SBB BPK Goražde

AlB

26.8.2016

Nakon što je tematska sjednica Skupštine BPK Goražde prekinuta zbog nedostatka kvoruma, poslanici SDA i SBB su na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazili žaljenje što sjednica nije privedena kraju.

- Da li je bilo isceniranog, samovoljnog ili taktički namjernog odlaska sa sjednice neka građani procjene, ali parlamentarna većina izražava žaljenje što sjednica nije privedena kraju, što nije bilo dovoljno strpljenja da se sačeka očitovanje Vlade po obimnim predloženim zaključcima i mjerama, jer nakon kvalitetne rasprave tokom sjednice, kvalitetni prijedlozi i mjere su nam bile na pragu. Briga za mlade,njihov odgoj i obrazovanje je briga svih nas i ta misija ne poznaje poziciju ili opoziciju, ona poznaje samo odgovornost – poručeno je sa konferencije za medije, kojoj su prisustvovali i članovi Vlade BPK Goražde.

Upućena je zahvalnost svim gostima na tematskoj sjednici „Obrazovanje, kultura i mladi u BPK Goražde“, te istaknuto da je tokom više od četiri sata rasprave iznešeno niz prijedloga kako unaprijediti ove oblasti. U SDA i SBB smatraju kako je oblast obrazovanja u BPK uređena, te da je potrebno nadograditi u skladu sa evropskim standardima.

- S ciljem smanjenja opterećenja učenika, težnje ka funkcionalnom, a ne reproduktivnom znanju, ulaganja u stručno usavršavanje nastavnog kadra, zatim stvaranje neraskidive veze između obrazovnih institucija i tržišta rada sa akcentom na uvođenje što više praktične nastave u odnosu na teoretsku. U konačnici težiti ka znanju a ne zvanju – istaknuto je.

Kroz projekte rekonstrukcije Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“, kao i one realizirane u saradnji sa organizacijama „World Vision“, „Save the children“, EU, ALDI, UNDP-om i drugim uloženo je oko 1.150.000 KM. Za sve mlade sa VSS sa evidencije Službe za zapošljavanje omogućeno je obavljanje pripravničkog staža.

- I pored svega urađenog svjesni smo da se ulaganja trebaju nastaviti, da nam prosvjetni radnici nisu adekvatno plaćeni i da zaslužuju posebno priznanje za zalaganje, trud i napore koje ulažu za našu mladost, a koja treba da povede ovu državu u bolju budućnost – saopćeno je iz SBB BPK Goražde.